Linkovi

Puna opredijeljenost Srbije ka poštivanju Dejtonskog sporazuma


Srbija je u potpunosti opredijeljena poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, rekli su srbijanski zvaničnici visokom predstavniku/specijalnom predstavnikom Miroslavu Lajčáku tokom njegove dvodnevne posjete Beogradu.

U razgovorima sa predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, Lajčák je stavio akcent na napredak koji su bh. lideri postigli u približavanju BiH Evropskoj uniji. Tema razgovora su bili i odnosi Srbije sa Bosnom i Hercegovinom u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog dosljednog provođenja.

Kako se ističe u saopćenju iz OHR-a, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je naglasio kako je jedan od najvažnijih zadataka njegovog mandata osiguravanje funkcioniranja i integriteta svih institucija u BiH. To je također obaveza svih potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, te zemalja koje garantiraju njegovo provođenje.

„Budućnost zemalja zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Dalji napredak BiH prema tom cilju uglavnom ovisi o provođenju Mostarske deklaracije i Akcionog plana o reformi policije. Politički lideri trebaju iskoristi trenutnu povoljnu klimu za evropske integracije“, rekao je Lajčák.

Na sastancima je još jednom izražena puna opredijeljenost Srbije ka poštivanju Dejtonskog sporazuma, koji odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana u Bosni i Hercegovini.

Srbijanski zvaničnici su visokom predstavniku/specijalnom predstavniku EU ponovili stav da Srbija nedvosmisleno podržava teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine i njeno ustavno uređenje, te da bilo koje izmjene Ustava trebaju biti rezultat konsenzusa sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG