Linkovi

Sporazum za jedinstveniju EUDanas je u Lisabonu 27 evropskih lidera, zajedno sa predsjednikom Evropske komisije i predsjednikom Evropskog parlamenta, potpisalo sporazum kojim se uređuje buduće funkcioniranje Unije. Za neke je riječ o ustavu, a oni manje skloni stvaranju evropske super -države, nazivaju ga refomskim sporazumom. Današnji dan, u svakom slučaju, i simbolično označava kraj višegodišnje krize i početak novog perioda za EU.

Lisabonski sporazum je dokument koji dolazi na mjesto do sada neostvarenog evropskog ustava. Njime se otvara mogućnost da od 2009. godine, kada bi trebalo da stupi na snagu, Unija i njena tijela funkcionišu bolje. Nakon dugih pregovora i ozbiljnih kompromisa, konačni oblik sporazuma bi trebao da pojednostavi funkcionisanje ključnih evropskih tijela- Komisije, Savjeta i Parlamenta. Uz to, utvrđuje se i mjesto stalnog predsjednika Evropskog savjeta, kao i visokog funkcionera Unije zaduženog za spoljnu politiku- mjesto koje objedinjuje ono što su do sada obavljali Javier Solana i Benita Ferrero Waldner. Uz to, vjerovatno i još važnije , Evropljani mogu reći da imaju ikonvenciju o ljudskim pravima, koja je potpisana samo dan ranije u Strazburu.

Predsjedavajući Evropskog savjeta, portugalski premijer Jose Socrates je tim povodom istakao:

"U dosadašnjih 50 godina, znali smo da će evropski projekat steći punopravnost svojim dostignućima, a samo Evropa koja je u stanju da donosi odluke, u stanju je i da postigne rezultate. Evropa želi da bude otvoren ekonomski prostor, želi da bude konkuretna na globalnom planu. Da bude ekonomija bazirana na stručnosti, iztraživanju i inovacijama, bazirana na ekonomskom rastu, uz energetsku politiku sposobnu da se uhvati u koštac sa klimatskim promjenama. U tim oblastima sporazum iz Lisabona čini proces donočenja odluka više fleksibilnim".

Predsjednik Evropske komisije Manuel Baroso je, uz ostalo, naglasio:

"Ovo je sporazum za proširenu Evropu, Evropu od Mediterana do Baltika, od Atlantika do Crnog mora. Za Evropu koja dijeli vrijednosti i ambicije. Po prvi put, države nekada podijeljene, stvorile su zajednički spoprazum".

Evropljani su danas pokazali da su u stanju da prevaziđu razlike i da nađu jasan zajednički interes u projektu Evropske unije. Predstoji sada ratificiranje Sporazuma u svim članicama EU, što bi trebalo biti okončano do kraja ove godine. Za slijedeću godinu predviđeni su i evropskiparlamentarni izbori, koji bi trebali biti održati po novim pravilima funkcionisanja Unije...

Kada je balkanski region u pitanju, on je bio jedna od tema kojom su se danas bavili evropski parlamentarci. Evropski parlament je , naime, na sjednici u Strazburu ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruzzivanju sa CG, dok će se evropski vrh već sutra vratiti pitanju kosovskebudućnosti. Očekuje ih redovan samit u Briselu, koji bi trebao da jasnije odredi evropski stav prema završnici kosovskog procesa. Evropsko opredjeljenje , nezvanično potvrđeno na ministarskom skupu u prošli ponedjeljak, da će se, prje svega, sačekati na okončanje izbora u Srbiji, kako bi se dale sve šanse demokratskim snagama da ostvare pobjedu. Otuda i konstatacija evropskih izvora da je raspisivanje izbora "dobar potez, koji dolazi u osjetljivom trenutku"...

XS
SM
MD
LG