Linkovi

Živjeti životom dostojnim čovjeka


Trošne i polusrušene kuće, nerijetko bez struje,vode i kanalizacije, blatnjave ulice, otpad na svakom koraku, svega nekoliko kilometara od centra Banjaluke. Obilježje je to naselja Veseli brijeg u kome već decenijama uglavnom žive Romi. Prije rata ih je u Banjaluci bilo oko tri hiljade. Danas, prema procjenama, tek nešto manje od dvije stotine. Oni koji su otišli uglavnom se ne vraćaju, a oni koji su ostali žive teško, ispod praga ljudskog dostojanstva.

”Imam kuću, bio sam u izbeglištvu... tamo u Hrvatskoj, vratio sam se, pravila mi donacija tu kuću... Imo sam kuću i prije, srušena je.. šta ja znam... i sad su to oni obnovili, eh... Imam šestero članova, mislim mati, braća i to... Šest nas u ovoj kući stanuje. Imam 34 godine, nezaposlen, neoženjen.... Pa, nema se uslova da se ženi.... šestero članova u kuću, a dvije sobe. Ako bi doneo ženu... ne radim nigde. Treba jesti, treba sjesti... Od čega da živim? Od zraka...? Ne može... Pa, kako živim...? Živim, radim sa ovim željezom, sa konjskim kolima... Idem po smeću, kupim staro železo.....”

.... kaže Mehmed Šarić, Rom sa banjalučkog Veselog brijega. A njegov komšija Ekrem Ibričić dodaje:

”Niko meni nista nije dao ovdje, i upito me za nešto... Eto tako. A od čega živim...? Imam ja sam... i žena. Žena ode pa prosi. Kad je policija uhvati, nabije nogom i kaže hajd, bježi, ustani odatle... I šta će dalje... Nađe nam se malo mesa, slanine, malo kruva, supe i tako.... A zime, ima zime, al se nađe i drva... otpadaka, povadimo eksere... i eto tako.“

Uprkos teškom životu ovdašnji Romi žele da se uključe u uobičajene društvene tokove. Nedavno je u obližnjoj školi «Branko Radičević» završen projekat opismenjavanja Roma starosti između 15 i 25 godina koji nikada nisu išli u školu, dok 13-oro djece sa Veselog brijega redovno pohađa nastavu. Na pitanje kako ide u školi Šaćir Osmanović odgovara:

”Ma... slabo. Matematika i engleski.... matematika me stalno zeza, u računjanju, stalno me zeza minus i puta.... Idem na kompjuter, pa kod kuće nešto pokušavam... i onda se u školi izvučem nekako...“

U posljednje vrijeme i administrativna služba grada Banjaluke sve više pažnje posvećuje poboljšanju položaja Roma tako da je nedavno počela izgradnja sedam stambenih jedinica za njihove potrebe. Udruženje Roma Veseli brijeg prošle godine je dobilo i prostorije sa salom za sportske i kulturne manifestacije.

Idriz Mujkić, sekretar Udruženja Roma Veseli brijeg, kaže:

”Vršimo tu razne manifestacije, počev od boksa... običnog boksa ... pa do kik-boksa... onda folklorna sekcija... i tako, još neke prateće aktivnosti, kao što je fudbal, malo nogomet ... i tako. Ovdje je drug Beneš (proslavljeni bokser Marijan Beneš - op. ur.) otvorio svoj klub koji se naziva Feniks i on još uvijek vrši upis u taj klub.“

Zbog aktivne uloge u zbrinjavanju Roma gradu Banjaluci je 20.novembra ove godine u Strazburu dodijeljena prva nagrada Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope za projekat odnosa Banjaluke prema nacionalnim manjinama, s posebnim osvrtom na socijalno uključivanje Roma. Sadašnji žitelji Veselog brijega su čuli za ovu nagradu, ali očekuju da im gradske vlasti pomognu znatno više, kako bi mogli, kako kažu, živjeti životom dostojnim čovjeka.

XS
SM
MD
LG