Linkovi

Tartuf gastronomska poslastica Istre


U Istri je prije osam godina pronađen, u svijetu najveći, primjerak gljive tartuf. Ta vrsta gljiva, izuzetno skupa i izuzetno ukusna, privlači brojne goste, gastronome koji žele probati kulinarske specijalitete u kojima su tartufi, na ovaj ili onaj način, glavne “zvijezde.”

Istra je, inače, postojbina tog skupocjenog gastronomskog blaga, kome se pripisuju i afrodizijska svojstva. Tartufi se najčešće nalaze u dolini rijeke Mirne, duboko u Motovunskim šumama. Teško je naći nekoga u tom području da ne traga za tartufima.

Jedan od tragača je i Ivica Kalčić:

«Tražite ih danima, možda ne nađete ništa čitav mjesec dana, a onda u jednom satu nađete kilogram tartufa. To je lutrija. To je lov.»

Ivici Kalčiću, a i drugim lovcima na tartufe pomažu psi istrenirani upravo za to. Naime, te skupocjene gljve imaju karakterističan miris koji je pas u stanju osjetiti i kada su gljive poduboko ispod pod šumskih naslaga i zemlje.

Ove godine kilogram tartufa se prodaje po cijeni od 4000 eura i oni koji imaju sreće mogu zaraditi podosta novca. Jedan od najsretnihjih tragačaje Giancarlo Zigante. On je 1999. godine našao tartuf rekordne veličine. I to nije jedino «naj» kojim se ponosi:

«Sa traganjem sam počeo 1971. godine, sa jednim psom…. Tragao sam za tartufima, kupovao ih od drugih, preprodavao punih 20 godina. Držim rekord od 6 kilograma tartufa pronađenih u jednom danu. Najveća gljiva koju sam pronašao bila je teška 1 kilogram i 310 grama i ušla je u Guinness-ovu knjigu rekorda, kao najveći do sada pronađeni tartuf.»

Umjesto da ga proda, Giancarlo Zigante je najveći tartuf podijelio, odnosno pojeo sa oko 120 svojih prijatelja. Već nekoliko godina on drugima prepušta traganje. Skoncentrisao se na kreiranje jela i recepata u kojima su tartufi glavni sastojak i mnogi od njegovih produkata se prodaju širom Evrope.

U njegovom restoranu gosti tartufe mogu kušati posoljene, miješane sa drugim gljivama, maslinama, ili maslinovim uljem, servirane kao namaz, naribane po supi ili u raviolima. I još nešto što je postala Ziganteova tradicija. Nakon pronalska rekordnog tartufa, on svaku godišnjicu proslavi velikom godišnjom gozbom. Ove godine «zvijezda» te proslave je bio tartuf od 299 grama, vrijedan 1500 eura.

Istrani, inače, kažu da – kada imate tartuf - ne treba biti previše ambiciozan i zahtjevan u pripremanju jela. Tartuf je, i u sasvim maloj količini, dovoljan za užitak. Obavezno će savjetovati – nikada nemojte propustiti priliku da probate tartuf…. A kada ga jednom probate….

Neka cijena ne bude prepreka … dovoljno je i nekoliko grama, odnosno desetak eura da osjetite nezamjenjivi ukus tartufa.

XS
SM
MD
LG