Linkovi

U Libanu ubijen antisirijski orijentirani general Francois al-HajjVisoki vojni zapovjednik u libanskoj armiji, general Francois al-Hajj i još najmanje dvije druge osobe poginuli su danas, prilikom eksplozije automobila-bombe, u pretežno kršćanskom gradu Baabda. Ranjeno je najmanje 10 osoba. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, posljednji u nizu napada u kojima je u zadnje dvije godine ubijeno osam prominentnih, antisirijski orijentiranih ličnosti u Libanu. Sirija negira umiješanost u bilo koji od tih napada.

General al-Hajj je imao vodeću ulogu u armijskoj ofanzivi protiv al-Qaidom inspirisanih militanata u palestinskom izbjegličkom kampu Nahr al-Bared ranije ove godine. O njemu se govorilo kao mogućem nasljedniku zapovjednika libanske vojske Michaela Suleimana, koji bi mogao biti izabran za predsjednika Libana. Liban je, inače, bez predsjednika od 23. novembra, nakon što je prosirijski orijentirani Emile Lahoud podnio ostavku pri kraju svog mandata.

Bijela kuća je danas osudila napad na generala Hajj-a uz ocjenu da Liban u ovim, kako je rečeno, ključnim trenucima treba sačuvati demokratski izabranu vladu i izvršiti izbor novog predsjednika države.

XS
SM
MD
LG