Linkovi

Za Markale i ostale zločine 33 godine zatvora


Haški sud je danas osudio bivšeg generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića na 33 godine zatvora za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, zločine - kako je naznačeno u presudi - terora, ubistava i nehumanih djela počinjenih nad stanovnicima glavnog grada BiH.

Iako je Sarajevsko-romanijskim korpusom snaga bosanskih Srba zapovijedao samo 15 mjeseci, od sredine 1994. do novembra 1995. godine, bivši general je, prema uvjerenju haških sudija, odgovoran za zločine protiv humanosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Čovjek koji je zapovjedao opsadom grada, nezabilježenom u novijoj istoriji, osuđen je, pored ostalog, za snajperske napade na Sarajlije i njihovo bombardovanje, što je rezultiralo velikim brojem pogibija i teških ranjavanja.
U sažetku presude se kaže kako su brojni svjedoci tokom suđenja svjedočili o tome kako u Sarajevu tokom opsade i terora Sarajevsko-romanijskog korpusa, nije bilo sigurnog mjesta ni zaklona - smrt je mogla zateći bilo koga, bilo gdje, u bilo koje vrijeme... Snage pod Miliševićevim zapovjedništvom su, u namjeri da izazovu što više pogibija civila, modifikovale i na grad ispaljivale avionske bombe, naglašava se u presudi. Posebno mjesto u pojašnjenju razloga za presudu takva kakva jeste ima masakr civila na pijaci Markale. Tada, tog 28. augusta 1995. godine, poginula su 34, a teže i lakše ranjeno 78 civila. Haški sud je za bombardovanje Markala optužio srpske snage kojima je tada komandovao osuđeni, odbacujući prigovor odbrane, po kojem je masakr na Markalama djelo pripadnika Armije BiH. Za sudije je dokazano da je optuženi Milošević zloupotrijebio svoj položaj i da je planovima kakve je imao i naređenjima koja je izdavao, činio teško i sistematično kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Vraćajući se na praksu upotrebe modifikovanih bombi protiv Sarajlija, sudije su u presudi istakle da je takva praksa pokazala da se optuženi i osuđeni Milošević poigravao životima civila u Sarajevu.

Na vijest o danas izrečenoj kazni televizijska ekipa Associated Pressa upravo na Markalama, a zatim i na Palama zabilježila je nekoliko rekacija običnih građana.
Na popularnoj sarajevskoj pijaci, poprištu jednog od najtežih ratnih zločina, Esad Pozder i Džemil Ćilaš su rekli:

”On je to zaslužio.... tu kaznu. Zaslužio .... jer kada sam vidio koliko je mrtvih, pored moje sestre koja je poginula.... a ja sam, fala bogu osto živ.... malo je dobio koliko je u Sarajevu poginulo ljudi od granatiranja i snajperista.....”

”Nije dovoljno.... on je glavni koji je to naređivao.... da se, što kažu, puca po narodu.... po djeci....po... po svemu...”


Na Palama Dragan Radojković, sasvim drugačije gleda i reagira na preesudu bivšem generalu Dragomiru Miloševiću.

”Pa to je još jedan dokaz da je to čisto politički sud... kad je tako visoka kazna izrečena za generala Miloševića... On je za nas nacionalni heroj i mislim da je to mišljenje većine srpskog naroda.”

Dragomir Milošević predao se 3. decembra 2004. godine, a suđenje je počelo u 11.januara ove godine. Završne argumentacije odbrane optuženog i haškog tužiteljstva iznesene su 9. i 10. oktobra. Tužitelji su tražili doživotnu zatvorsku kaznu za sada 65-godišnjeg bivšeg generala VRS.


XS
SM
MD
LG