Linkovi

Špiric ostaje na čelu Vijeća ministara


Predsjedavajući novog saziva Savjeta ministara BiH će ponovo biti Nikola Špirić, a Savjet ministara će biti izabran u istom sastavu u kojem je funkcionisao i do sada. Od Predsjedništva BiH se očekuje da u najskorijem roku potvrdi imenovanje Nikole Špirića za mandatara, dok bi Savjet ministara u roku od sedam dana trebao imenovati radnu grupu za izradu zakona na osnovu kojih će se uspostaviti direkcija za koordinaciju policije, institut a forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanova za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, te još nekoliko agencija i odbora.

Ovo je u najkraćem suština dogovora koji su danas u Laktašima postigli lideri šest najuticajnijih političkih stranaka u BiH Milorad Dodik, Mladen Ivanić, Haris Silajdžić, Sulejman Tihić, Dragan Čović i Božo Ljubić.Šestočasovnom sastanku je prisustvovao i Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak. On je izrazio očekivanja da će do 15.februara iduće godine biti usvojeni zakoni o reformi policije koji Bosnu i Hercegovinu vode ka evropskim integracijama.

Uporedo sa tim stranačkim razgovorima, u Banjaluci je održana i posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je zauzela konačne stavove o mjerama Visokog predstavnika od 19. oktobra ove godine. Entitetski parlament je, bez glasova opozicije, zaključio da su autentičnim tumačenjem izmjena i dopuna Zakona o Savjetu ministara BiH, koje je nametnuo Miroslav Lajčak, date elementarne garancije i zaštita od preglasavanja na nacionalnoj i entitetskoj osnovi, te da su praktično korigovani dijelovi te odluke. Usvojena je i rezolucija kojom se konstatuje da su nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom stvoreni uslovi za potpuni prestanak korištenja bonskih ovlaštenja Visokog predstavnika. Stoga je od Savjeta za implementaciju mira zatraženo da stavi van snage zaključke konferencije u Bonu iz 1997. godine, a od Miroslava Lajčaka da preispita mjere svojih prethodnika kojima je, kako se ističe, smijenjeno 157 zvaničnika u Bosni i Hercegovini.Usvajanjem te rezolucije je okončana posebna sjednica entitetskog parlamenta, koja je bila u stalnom zasijedanju od 5. novembra ove godine.


XS
SM
MD
LG