Linkovi

Al-Qaida odgovorna za današnje napade u AlžiruPripadnici al-Qaidinog krila za područje sjeverne Afrike odgovorni su za dva teroristička napada, dvije eksplozije automobila bombi, u kojima je poginuo veliki broj osoba - izjavio je Yazid Zerhouni, ministar unutarnjih polova Alžira. Prema njegovim riječima, u tim napadima izvedenim u Alžiru, glavnom alžirskom gradu, ubijene su najmanje 22 osobe. Zvaničnici bolnica u koje su prenesena tijela poginulih i u kojima su zbrinuti ranjeni, kažu da je broj mtrvih veći od 60.

Bombe su eksplodirale u razmaku od samo nekoliko minuta, jedna kod ureda agencije Ujedinjenih naroda za razvoj, koji je uništen, i ureda UNHCR, koji je uveliko oštećen, i druga u blizini alžirskog ustavnog suda. Alžirski zvaničnici također navode da je eksplozijom kod ustavnog suda bio zahvaćen i školski autobus koji je tuda prolazio, pri čemu je ubijen ili ranjen veći broj učenika.

Zvanični predstavnici UNHCR saopštili su danas u Ženevi da se najmanje 12 uposlenika UNHCR iz ureda u glavnom gradu Alžira vode nestalim. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon oštro je osudio napad, a takođe i mnogi evropski lideri. Bijela kuća je napade ocijenila kao ”besmisleno nasilje neprijatelja humanosti koji ne štede nevine.“

XS
SM
MD
LG