Linkovi

NATO snage nisu htjele uhititi Karadžića i Mladića



Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla Del Ponte održala je danas svoju posljednju press konferenciju u zgradi Ujedinjenih naroda. Ona smatra da bi Haški tribunal za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije trebao biti otvoren i poslje 2010. godine, ukoliko do tada ne budu uhićeni Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Dok se njih dvojica ne nađu na sudu, ona smatra da bi Haški tribunal trebao ostati otvoren.

Gospođa del Ponte je također govorila i o tome zašto Karadžić i Mladić nisu bili uhićeni. Kao glavnog krivca obilježila je Srbiju, ali je rekla isto tako da od 1995. do 1998. godine NATO savez nije uhitio njih dvojicu, te da je tada bilo vrlo lako uhititi Radovana Kardžića, ali da to nisu htjeli, i da je to bila politička odluka. Nakon toga, Karadžić i Mladić su se počeli kriti. Ona tvrdi da je Karadžić bio u Srbiji sve do 2004. godine, a da točno zna da seMladić još uvijek nalazi u Srbiji, ali da ne zna gdje je sada Radovan Karadžić.

Odgovarajući na pitanje o ”vukovarskoj trojci,“ gospođa Del Ponte je rekla da je za nju presuda vukovarskoj trojci doista bila iznenadjenje. Dodala je da se tužiteljstvo žali na takvu odluku, jer pet godina zatvora, rekla je, za takve zločine nešto neviđeno. Carla Del Ponte govorila je i o suđenju generalu Anti Gotovini, koje će početi iduće godine, te je rekla da se radi na prikupljanju svjedoka, i da se Gotovni ne može vjerovati da će se vratiti ponovno na sud, se četiri godine krio od tog istog suda.

Carla Del Ponte, inače, krajem ove godine odlazi na mjesto švicarske veleposlanice u Argentini.

XS
SM
MD
LG