Linkovi

BiH otvorila ambasadu u Crnoj Gori


Bosna i Hercegovina je danas otvorila ambasadu u Podgorici, što je 18. diplomatsko predstavništvo tog ranga u Crnoj Gori posle sticanja državne nezavisnosti. Ambasadu BiH u elitnom dijelu glavnog grada Crne Gore, otvorili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Za bosanskohercegovačkog ambasadora u Podgorici imenovan je Branimir Jurkić.

Vujanović i Komšić prethodno su na konferenciji za novinare na Cetinju saopštili da Crna Gora i BiH nemaju otvorenih pitanja i da to predstavlja dobru osnovu za unapređenje saradnje u svim oblastima. Oni su ocijenili da Podgorica i Sarajevo treba da poboljšaju saradnju na zajedničkom putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama i najavili jačanje ekonomskih odnosa. Istaknut je obostrani interes za rekonstrukciju pruge Nikšić-Čapljina i uspostavljanje avio-linije Podgorica-Sarajevo.

Izražavajući zadovoljstvo zbog otvaranja ambasade Komšić je naglasio da se nalazi među prijateljima. On je istakao da smatra da će građanima BiH i Crne Gore biti najteže da promijene način razmišljanja, a da su i jednoj i drugoj strani baš zato potrebni Evropa i svijet, da daju podsticaj da cijene vrijednosti kao što su uvažavanje razlika, borba za prodor novih naučnih i tehnoloških ideja....

Otvaranje 18. ambasade u Crnoj Gori, predsjednik Filip Vujanović ocijenio je kao priznanje crnogorskoj državnosti i dokaz njenog diplomatskog ugleda.U Crnoj Gori je, inače, do sada otvoreno 17 rezidentnih stranih diplomatskih predstavništva, pri čemu je akreditovano 13 rezidentnih ambasadora, dok je 31 ambasador akreditovan na nerezidentnoj osnovi. Crna Gora je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 88 država i otvorila 13 ambasada, jedan generalni konzulat i šest misija.

Zanimljivo je da u Podgorici svoje ambasade imaju sve države bivše SFRJ, osim Srbije. Slovenija je to učinila prva, juna prošle godine, ubrzo zatim i Makedonija, nedugo potom i Hrvatska, a danas i Bosna i Hercegovina, pretposljednja država nedadašnje velike Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG