Linkovi

Turizam opasan po životFraza ”avanturistički turizam“ je možda za neke novina u ponudi turističkih agencija. Za mnoge ta vrsta ”bijega” iz uobičajene svakodnevnice je vrlo primamljiva i popularnost ”avanturističkog turizma” raste širom svijeta. Istovremeno, raste i zabrinutost za bezbjednost ”kupaca“ takvih turističkih usluga.

Dobar i svjež primjer je nedavna havarija luksuznog turističkog broda koji je, krstareći u relativnoj blizi Antarktika, prije mjesec dana udario u gromadu leda.

Putnici su preživjeli, spašeni su, nako što su proveli četiri sata u čamcima za spasavanje. To je još jedno avanturistističko putovanje neslavno završeno.

Eli Charne, jedna od putnica sa potonulog broda, kaže:

”Mislila sam da ću izgubiti nožne prste. Smrzavala sam se. Nisam imala ni kapu ni rukavice i smrzavala sam se. Osim toga, bilo mi je muka na malom čamcu za spasavanje.”

Putnike, njih 154, spasila je posada jednog norveškog broda. Početkom ove godine posada istog norveškog broda spasila putnike sa još jednog turističkog broda koji je krstario vodama južnog polarnog kruga. Nije isključeno da će sličnih incidenata biti i ubuduće. Broj turista koji žele da vide atraktivna područja i na sjeveru i na jugu planete, u egzotičnim i surovim krajevima, u ovoj decedniji je udvostručen. I takvih koji traže uzbudljive destinacije, ili se žele uključiti u ekstremne sportske aktivnosti u toku godišnjeg odmora, najčešće u inostranstvu, je sve više i više.

Bill Goldstein, nadgleda rad pet turističkih agencija u Washingtonu:

”Postoji mišljenje da turistička industrija ne obavjaštava svoje klijente dovljno o opasnostima, kako ih ne bi uplašila i odvratila od putovanja. S druge strane, mislim da se i svaki pojedini turista treba dobro informirati o mogućim opasnostima u kojima bi se mogao naći.“

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacija 1,2 miliona ljudi pogine na putovanjima u svojoj zemlji, ili u inostranstvu. Stručnjaci WHO procjenjuju da će do 2020. godine broj poginulih na turističkim putovanjima premašiti broj umrlih od AIDS-a, ukoliko se nešto ne poduzme.

Jedna od osoba koja to pokušava je Rochelle Sobel. Nakon smrti njenog sina - poginuo je u udesu turističkog autobusa tokom boravka na turističkom putovanju u Turskoj - gospođa Sobel je osnovala ”Udruženje za bezbjedna putovanja u inostranstvu”, udruženje koje se bori za precizniju međunarodnu regulativu, kao što je, na primjer, ona koja se odnosi na avionski i pomorski saobraćaj. Ona kaže:

”Putevi više ne pripadaju jednoj osobi, jednoj regiji, ili jednoj zemlji. Putevi su globalni... Vi ste na mom putu, ja sam na vašem putu, i ono što je zaista potrebno u ovom trenutku je jedan globalni koncept bezbjednosti puteva.“

Njeni i zahtjevi udruženja koje predvodi nisu ostali bez odjeka. Ujedinjene nacije su usvojile rezoluciju o organiziranju prve svjetske sedmice cestovne sigurnosti,a i američki Kongres prihvatio rezoluciju podrške Svjetskom dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća i njihove obitelji.

XS
SM
MD
LG