Linkovi

Boris Tadić - Srbija neće voditi rat oko Kosova


Predsjednik Srbije, Boris Tadić kaže da Srbija neće voditi rat oko Kosova, na kojem većinski kosovski Albanci žele proglasiti neovisnost.

Gospodin Tadić je danas rekao da oni koji prijete krvoprolićem umanjuju sve izglede da Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Srbijanski predsjednik je to izjavio, nakn što je visoki savjetnik vlade Srbije, Aleksandar Simić rekao novinarima da je rat jedna od legitimnih opcija ukoliko medjunarodna zajednica prizna neovisnost Kosova.

Beograd i Priština su imali seriju pregovora o budućnosti Kosova bez postizanja kompromisa. Srbija nudi široku autonomiju sa mnogim elementima državnosti dok lideri kosovskih Albanaca kažu da neće prihvatiti ništa manje od potpune neovisnosti.

Medjunarodni monitori su danas predali svoj izvještaj o dosadašnjim pergovorima, generalnom sekretaru UN-a, Ban Ki-moonu.

Medijatori kažu da 120 dana dugi pregovori nisu doveli do dogovora o konačnom statusu Kosova, ali da su dvije strane bile u direktnom dijalogu nakon dužeg vremena I da su se složili da se suzdrže od nasilja.

U izvještaju takozvane Trojke, ne preporučuje se rješenje. Rasprava o Kosovu planirana je u Vijeću Sigurnosti 19-tog decembra.

XS
SM
MD
LG