Linkovi

CIA uništila trake u strahu od javnosti


Američki Kongres traži da se razmotri odluka Centralne obavještajne agencije, CIA-a, da se unište video-snimci ispitivanja zatvorenika optuženih za terorizam.

Direktor Centralne obavještajne agencije Michael Hayden je jučer rekao da je agencija uništila videotrake ispitivanja dvojice osumnjičenika za terorizam, jer su zvaničnici strahovali da bi informacija sa traka procurila u javnost i otkrila identitete ispitivača.

On je tu izjavu dao nakon što je saznao da su mediji otkrili informacije o trakama uništenim 2005. On je rekao da su lideri odbora Zastupničkog doma i Senata bili obaviješteni o postojanju takvih traka i namjeri da se one unište. Gospodin Hayden je rekao da je snimanje započelo 2002 nakon što je predsjednik Bush CIA odobrio takozvane pojačane metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Mediji navode neimenovane izvore u vladi koji su rekli da te metode uključuju i onu koja simulira davljenje u vodi. Kritičari tu tehniku osuđuju kao mučenje. Gospodin Hayden kaže da je cilj traka bilo osigurati da se ispitivanja vode u okviru zakonskih standarda. On je dodao da je agencija prestala snimati trake krajem te godine, nakon što je odlučila da one više nisu potrebne.

XS
SM
MD
LG