Linkovi

Mia Farrow: Tražimo oprost od majki srebreničkih žrtava


Mia Farrow, glumica i ambasador dobre volje UNICEF-a, boravi ovih dana u BiH, kako bi i sa bosanskohercegovačkog tla poslala poziv na prekid krize i zaustavljanje nasilja u Darfuru. Centralni događaj njenog boravka u BiH, biće sutrašnje simbolično paljenje štafete Dream for Darfur u Sarajevu, koje organizira Društvo za ugrožene narode u BiH. Štafetu će ponijeti i Majke Srebrenice i drugi zagovornici mira u Darfuru. Gospođa Farrow jučer se srela i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komčićem, a danas je boravila u Srebrenici, gdje je posjetila Memorijalni centar Potočari, te razgovarala sa članovima obitelji žrtava Srebreničkog genocida.

“Dolazimo s velikim strahopoštovanjem i respektom u Srebrenicu, u središte agonije koja još traje. Glasovi onih koji su ubijeni, isto kao i mi, pitaju se kako se ovo uopće moglo dogoditi. Gdje je bio cijeli svijet? Zašto niko nije došao da ih spasi? Mi smo vas izdali! Moja zemlja i sve zemlje svijeta su vas izdale. Možda sada zvuči patetično, ali moram reći danas.... žao mi je. Jednostavno, od vas tražimo oprost,“ rekla je Mia Farrow, obraćajući se majkama Srebrenice u Memorijalnom centru Potočari.

”Moje srce i misli su s majkama čiji najmiliji su pobijeni i masakrirani u stravičnom genocidu. Mi ćemo još jednom prenijeti svijetu šta se ovdje dogodilo i kako ovdje ljudi sada žive, kako bismo još jednom skrenuli pažnju na Srebrenicu. Isto tako, želja nam je da svijetu skrenemo pažnju da se i u Sudanu upravo dešava genocid koji treba spriječiti” rekla je Žaklin Muratete, koja je preživjela genocid u Ruandi.

Dream for Darfur je, inače, globalna kampanja zagovaranja koja organizuje simbolično prenošenje olimpijske štafete s ciljem poticanja međunarodne zajednice, a osobito Kine, koja je domaćin slijedećih olimpijskih igara, da iskoriste uticaj kako bi se osigurala sigurnost civila u Darfuru prije početka Olimpijskih igara. Paljenje štafete predstavlja i čin odavanja počasti preživjelim i žrtvama genocida i masovnih ubistava širom svijeta, povezivanje preživjelih sa dešavanjima u Darfuru, i podsjetnik međunarodnoj zajednici na to što se dešava kada svijet okrene leđa ugroženima.

Međunarodna štafeta će u Sarajevo stići iz Njemačke, a nakon Bosne i Hercegovine odlazi u Kambodžu. U znak solidarnosti s idejom koju simbolizuje štafeta, organizovane su nacionalne štafete u SAD, Kanadi, Italiji, Sijera Leoneu, Velikoj Bitaniji, Irskoj, Francuskoj, Brazilu i Južnoj Africi. Simboličnim prenošenjem olimpijske baklje, Dream for Darfur želi iskoristiti olimpijske ideale mira i međunarodne saradnje kako bi se podigla svijest o problemu Darfura, i kao korak u stvaranju međunarodnog pokreta protiv genocida u budućnosti.

Dream for Darfur nije kampanja bojkota, niti podržava bojkot olimpijskih igara. Aktivisti i svi okupljeni oko kampanja vjeruje da su sportski tereni najbolje mjesto za „borbu“ i ne zagovaraju povlačenje niti jedne države učesnice sa Olimpijskih igara u Pekingu. Fokusirajući se na te igre, kampanja poziva Kinu – najjačeg sudanskog političkog i ekonomskog partnera, ali i domaćina igara, da iskoristi svoji uticaj na vladu Sudana kako bi dozvolila implementaciju programa zaštite civila i ulazak mirovnih snaga u Darfur prije početka Olimpijskih igara iduće godine.

XS
SM
MD
LG