Linkovi

Ronald McDonald, na dobrobit djece, planira najveće proširenje


Jedna od najvećih humanitarnih organizacija koja, na vrlo specifičan način, pomaže djeci i njihovim roditeljima širom svijeta pomagaće još više i djelotvornije. Riječ je o organizaciji Ronald McDonald, čiji su predstavnici nedavno objavili da planiraju tokom naredne četiri godine prikupi 600 miliona dolara za pomoć djeci u nevolji.
Tim novcem bile bi, širom svjeta, otvorene nove kuće Ronalda McDonalda u kojima porodice oboljele djece mogu da ostanu, besplatno ili po vrlo niskoj cijeni, sve dok se njihovo dijete ili djeca liječe u obližnjim bolnicama. U pravilu riječ je o djeci za čije je ozdravljene potrebno duže vrijeme liješenja. To duže vrijeme za roditelje koji bi htjeli, ili moraju, biti uz svoje dijete, u njegovoj blizini, znači ogroman trošak za krov nad glavom, hotelski, motelski ili iznajmljeni.

Predsjednik Ronalda McDonalda Marty Coyne kaže da je gotovo svaka njihova kuća u svijetu svaki dan i noć puna i da za sve koji bi u te kuće htjeli, željeli, morali, naravno iz nužde, da ”usele” nema mjesta.I stoga, u naredne četiri godine Ronald McDonald planira svoje, do sada najveće proširenje, kaže gospodin Coyne i precizira:

”Otvorićemo i opremiti 68 novih Ronald McDonald kuća, 56 novih porodičnih soba i nabaviti još 54 mobilna vozila za njegu. Dakle, u naredne četiri godine uz postojeće Ronald McDonald kuće imaćemo dvije hiljade novih spavaćih soba širom svijeta. Nažalost, ni to neće biti dovoljno.“

Gospodin Coyne ističe da Ronald McDonald aktivno djeluje u 50-ak država. I kod najavljenog proširenja, međunarodna dimenzija biće vrlo izrazita - od 68 planiranih kuća, 60 će ih biti van američkih granica. U Ronaldu McDonaldu svjesni su činjenice da je u svijetu svakim danamo sve više i više djece u nevolji, da im je potrebna medicinska njega i liječenje, bilo da boluju od hroničnih oboljenja, bilo da pate od brojnih zdravstvenih posjedica uzrokovanih ratovima, sukobima, nasiljem, elementarnim nepogodama....

Aktivnosti humanitarne organizacije Ronald McDonald djelimično finasira kompanija McDonald's, ”ali ”humanitarci“ nisu u vlasništvu ili pod upravom tog čuvenog lanca brze hrane. Vrata prva Ronald McDonald kuće otvorena su 1974. u Philadelphia-i, američka savezna država Pennsylvania.

XS
SM
MD
LG