Linkovi

Kakav mandat KFOR-a na Kosovu nakon 10. decembra


Nakon što su propali pregovori dvije strane o sporazumnom rješenju kosovske budućnosti, ministri NATO, koji se sutra sastaju u Briselu, treba da odluče šta i kako sa međunarodnim vojnim prisustvom na Kosovu. Očekuje se da će SAD tražiti dodatne garancije prisustva KFOR-a i u peridu nakon konačnog rješenja statusa tog područja.

Iako to danas niko ne kaže službeno, sasvim je jasno da nema ništa od sprazuma Beograda i Prištine o kosobvskoj budućnosti. Sada se čeka 10. decembar, kada će se ta konstatacija naći i u izvještaju Kontakt grupe upućenog generalnom sekretaru UN. Pokušavajući preduprijediti neželjeni razvoj događaja, ministri zemalja, članica NATO saveza, koji će se sutra okupiti u sjedištu alijanse u Brusselsu, nastojaće da daju okvir funkcionisanja i uloge međunarodnih mirovnih snaga i nakon "statusnog perioda".

Američka strana će, prema neslužbenim najavama, zatražiti od zemalja saveznica garancije da neće postavljati ograničenja jedinicama KFOR-a o tome šta i koliko treba da urade, odnosno kako da reaguju na moguće nasilje i nemire.

Poruka sa sutrašnjerg sastanka o odlučnosti NATO saveza da djeluje kako bi očuvao stabilnost na Kosovu i regionu, trebala bi, kako se vjeruje , imati smirujući karakter, što je od iznimne važnosti u sedmicama koje dolaze. Niko ne očekuje i - mada to paradoksalno zvuči - svi očekuju da bi Priština mogla nakon konsultacija, prvenstveno sa Washingtonom, proglasiti nezavisnot u skoro vrijeme. Tu mogućnost je ove sedmice u Brusselsu najavio odlazeći kosovski premijer Agim Čeku. U takvim eventualnim okolnostima KFOR u punom sastavu i sa punom gotovošću, sa jasnim okvirom funkcionisanja, može samo pomoći razrješenju moguće krize.

Izraženo jedinstvo članica NATO saveza moglo bi, prema zagovornicima "kontrolisane nezavisnosti", imati i drugu, ne manje važnu ulogu - poručiti Rusima, koji će sa visokom delegacijom biti prisutni sutrašnjem sastanku, da su usamljeni u protivljenju priznavanja i proglašavanja nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG