Linkovi

Ahmadinejad - Američki izvještaj pobjeda Irana nad svjetskim silama


Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei je izjavio da novi američki obavještajni izvještaj o nuklearnom programu Irana, toj zemlji nudi novu mogućnost da dokaže da je nuklearni program namijenjen u mirnodopske svrhe. On je danas, tokom posjete Brazilu, rekao da je američki izvještaj u skladu s procjenama koje su o iranskom nuklearnom programu sačinili predstavnici i stručnjaci agencije na čijem je čelu.
U američkoj obavještajnoj procjeni koja je objavljena ove sedmice, navodi se da je Iran zaustavio tajni program razvoja nuklearnog oružja prije četiri godine, što je kontradiktorno navodima Bushove administracije da Teheran aktivno nastoji proizvesti nuklearno oružje.
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad je danas rekao da je američki izvještaj pobjeda Irana nad svjetskim silama. On je također rekao da se Iran neće povući ni za jedan korak unazad u svojim nastojanjima da razvije mirnodopsku nuklearnu tehnologiju. Američka državna tajnica Condoleezza Rice je, međutim, danas istakla da će Washington i dalje vršiti pritisak za treći krug sankcija UN protiv Irana, kako bi mu bilo onemogućeno da nastavi nabavljati tehnologiju za obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG