Linkovi

Rani pubertet posljedica stresa


Medicinski stručnjaci zabrinuti su pojavom ranog puberteta kod djevojaka, zapravo djevojčica širom svijeta. Istraživači vjeruju da postoji više razloga za takve pojave. Jedan od uzroka o kojem se u posljednje vrijeme jako mnogo govori možda se nalazi baš u vašoj kući .
Naredni podatak o ranijem tjelesnom sazrijevanju vrlo je ilustrativan - u posljednjih stotinjak godina prosječna starosna dob djevojčica, u vrijeme kada dobijaju prvu menstruaciju, u Sjedinjenim državama, smanjena je za četiri godine, sa 16 na 12 godina. U drugim dijelovima svijeta to smanjenje je čak i više. Pubertet kod osmogodišnjakinja nije neuobičajen.

Takođe jedan od vrlo ilustrativnih primjera je slučaj Skyle Jones. Iako samo pet godina stara, kod nje su se počeli uočavati znaci pubertetskog seksualnog razvoja.

”Kada mi je njen ljekar rekao da je Skyle imala menstruaciju, kada mi je rekao da se to počelo dešavati, bila sam zaista bila šokirana” - kaže majka Skyle Jones.

Slučaj petogodišnje Skyle Jones je neobičan slučaj, izuzetak, a ne pravilo. Ono što bi se, sa mnogo više vjerodostojnosti moglo tvrditi proističe iz dva istraživanja provedena u Engleskoj i Sjedinjenim državama.

Tim istraživanjima pokazano je da stresna atmosfera u kući može kod djevojčica potaknuti odbrambeni mehanizam koji se manifestira kao rani seksualni razvoj.

Marilyn Essex sa univerziteta američke savezne države Wisconsin, jedan od voditelja istraživanja provedenog u Americi, kaže:

”Istraživanje je u osnovi pokazalo da se djeca razvijaju tako kako bi bi se što bezbolnije uklopila u okruženje.“

Istraživanje su, inače, provodili stručni timovi univerziteta saveznih država Wisconsin i Arizona, prateći 220 djevojčica od ranoga djetinjstva do uzrasta kada se javljaju prve hormonalne promjene. Sve djevojčice bile su iz porodica sa oba roditelja. Kod gotovo polovine djevojčica koje su živjele u porodicama sa gotovo svakodnevnim stresnim situacijama i stresnim odnosima, uočene su pubertetske karakteristike već u petom razredu, odnosno u dobi od samo desetak godina.

Doktorica Essex ističe:.

”U porodicama u kojima se ne osjećaju sigurnim, djeca se, u ovom slučaju djevojčice brže razvijajaju i sazrijevaju. I obrnuto, djevojčice koje žive u porodicama sa više razumijevanja, u srednimama gdje ima manje bračnih sukoba među roditeljima, seksualno se razviju i sazrijevaju u starijoj dobi.“

Naravno, tu su i drugi faktori koji doprinose pojavi ranog puberteta - nekvalitetna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, dobijanje na težini.....

Uz sve ovo, istraživači koji su obavljali istraživanja u Engleskoj uočili su i da su djevojčice koje su ranije ušle u pubertet često impulsivnije. Jedan od zaključaka tog istraživanja je da rani, prijevremeni seksualni razvoj, često doprinosi poremećajima u ponašanju i naravi tih djevojčica, da one bivaju sklone opasnom ponašanju, te da se u tinejdžerskom uzrastu češće i lakše upuštaju u seksualne odnose.

XS
SM
MD
LG