Linkovi

Hrvatska želi evropski uređenu BiHDanas je predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić, nakon susreta sa sa visokim predstavnikom EU Javierom Solano i komesarom za proširenje Olli Rehnom, još jednom naglasio podršku svoje države prema Bosni i Hercegovini kao ”evropski uređenoj zemlji” i pozdravio parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Da podsjetimo, jučer je gospodin Mesić, na konferenciji o budućnosti Balkana ”prozvao“ svojevremeno formiranje Herceg-Bosne, a i Republike Srpske, kao činove koji su za cilj imali slabljenje strukture bosanskohercegovačke države. Hrvatski predsjednik je danas posebno naglasio da je neophodno podržati jačanje bosanskoherecgovačke državnosti:

”Mi želimo da Bosna i Hercegovina profunkcionira kao i svaka evropski uređena zemlja, da se obeshrabre svi oni koji misle da će se Evropa umoriti i da će jednog dana biti moći ostvareni neki ciljevi koje su imali oni koji su završili u Hagu.“

Kada je riječ o drugom potencijalnom žarištu krize u regionu, Kosovu, hrvatski predsjednik se nada da će status te srbijanske pokrajine uskoro biti riješen uz međunarodnu pomoć tako da, kako kaže, "arhitektura našeg prostora bude dovršena".

Visoki predstavnik EU Javier Solana je izrazio uvjerenje da će Hrvatska svojim konstruktivnim stavima podržati stabilnost regiona i nastojanje država Balkana da se što više uključe u proces integracije sa EU. Gospodin Solana kaže da sa predsjednikom Mesićem nema razmimoilaženja kada je u pitanju kosovski proces.

Gospodin Mesić je mišljenja da ima prostora za nastavak razgovora Beograda i Prištine:

”Uz sve prijedloge koji dolaze sa raznih strana u vezi kosovskog pitanja važno je, možda, reći... ili najvažnije je reći... da oficijelni predstavnici Srbije uvijek tvrde kako god se rješenje donese, oni neće primijeniti silu. A to je važno za nastavak razgovora.“


XS
SM
MD
LG