Linkovi

Iran obustavio program nuklearnog naoružanja prije četiri godine


Zvaničnici Međunarodna agencije atomsku energiju saopštili su danas da novi nalazi američkih obavještajnih agencija, o tome da je Iran obustavio realizaciju tajnog programa nuklearnog naoružanja prije četiri godine, potvrđuju ono što ta agencija UN govori već godinama.

Reagirajući na spomenute nalaze američkih agencija, iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki je danas u Teheranu pozdravio taj izvještaj, istakavši da se time mogu ispraviti nerealna i neosnovana gledanja na iranske nuklearne aktivnosti. Drugi iranski zvaničnici ističu da izvještaj podržava tvrdnje Teherana da je iranski nukelarni program usmjeren isključivo u mirnodopske svrhe.

Jučer je, da podsjetimo, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley rekao da posljednje procjene nacionalnih obavještajnih agencija sugerišu da je Iran zaustavio svoj program razvoja nuklearnog oružja u drugoj polovini 2003. godine. Iran, međutim, nastavlja sa obogaćivanjem uranijuma koji, kako je gospodin Hadley rekao, može biti korišten za razvoj nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG