Linkovi

BiH u prvom ugovornom odnosu sa EUDugo čekanu vijest da će Bosna i Hercegovina parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, kao što smo već informirali, sinoć je u Sarajevu saopštio komesar EU za proširenje Olli Rehn. Gospodin Rehn je prije toga razgovarao sa liderima bosanskohercegovačkih političkih stranaka u rezidenciji Evropske komisije, a njegovoj izjavi o parafiranjui prethodio je i susret sa članovima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara.

"Budućnost ove zemlje vodi ka Evropskoj uniji, na tom putu podrazumijeva se čitav niz socijalnih, društvenih i ekonomskih reformi koje će biti provedene u korist građana Bosne i Hercegovine", izjavio je tom prilikom gospodin Rehn.

Sam čin parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavljen je danas. Učinili su to gospodin Rehn, naravno, i predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić. Tim činom označen je i početak stvaranja ugovornih odnosa između BiH i EU.

Put do potpisivanja Sporazuma, odnosno brzina daljnjeg puta BiH prema Evropskoj uniji ovisiće od implementiranja reformi iz tzv. evropskog dnevnog reda, među kojima je reforma policije, najtvrđe i najspornije pitanje dosadašnje bosanskohercegovačke svakodnevnice. Što se tiče EU, ona je spremna na potpisivanje Sporazuma čim uvjeti u BiH budu ispunjeni, istakao je gospodin Rehn i dodao:

"Bitno je da bosanskohercegovački političari svo vrijeme sarađuju s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom, te šefom međunarodne policijske misije u BiH generalom Vincenzom Coppolom. Na to su se svi predstavnici političkih stranaka obavezali. To je jako bitno, jer će gospoda Lajčak i Coppola u dogovore unijeti evropsku dimenziju i standarde i na taj način osigurati da se reforma policije privede kraju u skladu sa standardima koje tražimo."

Na čin parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, reagirali su brojni, u ranije pregovore i dogovore - i sa predstavnicima EU i unutar BiH - uključivani zvaničnici i stranački lideri.

“Politička kriza koja nas je do prije nekoliko dana mučila, prevladana je, a sigurna potvrda tome je i danas parafirani sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju,” ocijenio je Igor Davidović, šef pregovaračkog tima BiH.

U izjavi za Glas Amerike, premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je to sjajna vijest:

”Današnji datum nije možda važan kao datum potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, ali je, za nas veoma, veoma važan. BiH se ovim činom upućuje na evropski put i ovo je početak kraja međunarodne intervencije u BiH.“

Zlatko Lagumdžija, lider SDP BiH, je, na njemu svojstven način, rekao:

“Dolazi nam rođak iz Brusselsa da nas upiše na fakultet, iako smo prije toga imali sve jedinice, a i pali smo na prijemnom ispitu. Fakultet zvani Evropka unija imao je kapaciteta da primi još jedno dijete, a to je Bosna i Hercegovina.“


XS
SM
MD
LG