Linkovi

Banjalučka berza - rast vrijednosti dionica


Nagovještaji o političkom dogovoru u Bosni i Hercegovini i parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uslovili su, nakon višemjesečnog pada, nagli skok vrijednosti kapitala ključnih preduzeća i fondova čije akcije kotiraju na Banjalučkoj berzi.

Za samo prva dva radna dana u decembru porasli su svi berzanski indeksi, a vrijednost kapitaa u pojedinim preduzećima i preko 20 procenata, ističe Igor Todorović iz sektora za listing, razvoj i odnose s javnošću Banjalučke berze.

“Indeks FIRS ostvario je rast oko 12 posto, indeks BIRS ostvario je rast preko 7,7 odsto, a indeks ERS 10 rast oko 10 procenata. Od firmi, možemo izdvojiti Telekom Srpske, koji je u prva dva dana ove sedmice imao rast od skoro 11 posto, i rafinerije nafte čije su akcije oba dana rasle preko devet posto, znači ostvarile su rast oko 20 procenata u prva da dana ove sedmice.”

S tim u vezi, direktor Banjalučke berze Milan Božić naglašava da su politička dešavanja u Bosni i Hercegovini znatno uticala na berzanska kretanja jer, kako kaže, investitori s pažnjom osluškuju i loše i dobre vijesti i pozitivno reagiraju na sve znake političke stabilizacije, neophodne da bi tržište kapitala funkcionisalo.

”Mi stalno apelujemo na investitore, posebno one koji nisu najpotpunije informisani, da ne reaguju impulsivno na kretanja na berzi i da, pored političkih okolnosti, uzimaju u obzir i kvalitete svakog pojedinačnog preduzeća.''

Ipak, dodaje gospodin Božić, svaki nagovještaj krize posebno utiče na ponašanje stranih investitora koji su bili veoma zastupljeni na domaćem tržištu do ljeta ove godine.

“Prema našim informacijama, strani investitori još uvijek više kupuju nego što prodaju, ali je njihovo interesovanje – kada se gledaju apsolutni iznosi – znatno manje nego početkom godine. Mi smo početkom godine imali jedan izuzetan uspon vrijednosti akcija koji je značajno korigovan krajem ove godine.”

Direktor Banjalučke berze Milan Božić, stoga, upozorava da su za strane investitore i dalje bitne, i da ih očekuju, dobre vijesti o unapređenju korporativnog upravljanja i većem poštovanju malih akcionara, ali i dobri politički dogovori i događaji poput sadašnjeg parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG