Linkovi

Ghetto za "bijeg" iz getaHolivudska filmska industrija okuplja ljude iz svih dijelova svijeta. I oni koji se bave filmom često kažu da je u filmu sve moguće. Međutim, za mnoge mlade ljude koji odrastaju u neprivilegovanim okruženjima, u siromašnim sredinama, postati holivudski filmski stvaralac je gotovo neostvarljivo... Možda upravo zbog toga, veoma ozbiljne filmske škole osnovana je u Južnom Bronxu, najsiromašnijem distriktu u saveznoj državi New York. Nazvana je, vrlo simbolično, Ghetto.
Jedan od njenih polaznika je 17-godišnji Brian Neris.

”Još dok sam bio mali znao sam, gledao sam, sve stare filmove...

kaže mladi Brian. Naravno, osim gledanja, želio je praviti filmove, ali nije znao odakle da počne. A onda je, putem interneta, saznao za filmsku školu Ghetto.
Kao i svaka druga akademija, i Ghetto prima mali broj polaznika... svega 9. Proces prijema je rigorozan, ali kada je jednom prihvaćen, polaznik u školi dobija sva neophodna sredstva i stiče znanja potrebna da postane budući, veliki filmski stvaralac..

U Ghettu polaznici uče da snimaju, montiraju, režiraju, uče kako napraviti dobar scenario, analiziraju filmove i upoznaju se sa glavnim direktorima producentskih kuća. Programom je predviđeno i jedno studijsko putovanje u inostranstvo. Međutim, ako propusti i jedan zadati rok ili zadatak, polaznik biva isključen iz nastave.

Direktor Ghettovog programa Stosh Mintek kaže.

”Mi od polaznika zaista tražimo mnogo, pritisak je ogroman i stalno ih podsjećamo da je sve u njihovim rukama. Nije dovoljno da se igraš kamerom, moraš da praviš nešto, dobar materijal.... i da sam tražiš mogućnost volonterskog rada na filmu...“

Alma Osoiro ima samo 15 godina i želi da bude filmski scenarista. U akademiji je, kako kaže, stekla samopouzdanje...

”Bila sam stidljiva i neodlučna u kontatktima prije nego sam pošla u ovu filmsku školu.Opterećivala me misao da nemam baš nikakvog iskustva...“

Za sve polaznike ove akademije gospodin Mintek ističe:

“Oni su prepuni talenta, a dolaze iz sredina iz kojih se teško dopire na javnu scenu i u velike medije.“

O vlastitim ambicijama Brian Neris sada kaže:

”Ne zanima me novac, ni slava, ni sjaj.... Ono što me stvarno zanima jeste da ostavim nešto iza sebe i da neko čuje i vidi moju priču...

Filmska akademija Ghetto finasira se jednokratnom pomoći grada New Yorka u visini od milion dolara, ali i od sponzorskihpriloga i izdašnih donacija holivudskih zvijezda. U saradnji sa američkim federalnim Ministarstvom za obrazovanje, a akademiji pripremaju i nastavni program za neku buduću, ili buduće srednje škole u kojima bi telentirani učenici bili u prilici da spoznaju puteve i načine pravljenja dobrih filmova.

XS
SM
MD
LG