Linkovi

U Starbucks-u manje kavopijaUsprkos dobroj prodaji krajem novembra, kada zapravo počinje udarna sezona kupovine, prodajne brige u predprazničnoj sezoni su povelike. Opterećeni visokim cijenama goriva, problemima na tržištu kuća, kreditnim nevoljama.... milioni Amerikanaca-potrošača smanjuju kupovinu nekih luksuznih stvari koje su prije mogli priuštiti. Naravno, i ne samo luksuznih. Među tim ne-luksuznim, ili manje luksuznim, je kafa.
Najpopularniji lanac prodavnica kafe Starbucks, prvi put od kako postoji, bilježi pad broja kupaca.
Šolja tople, ukusne i na više načina pripremljene Starbucks-ove kafe koja, ovisno od veličine i ostalih sastojaka, dostiže cijenu i do četiri dolara , govori o ukupnom zdravlju američke ekonomije mnogo više nego što to prosječan Amerikanac-kavopija misli. Predstavnici kompanije ranije su sa ponosom tvrdili da im nije potrebna reklama. Sada, odnosno ubrzo će početi plaćati za reklamni tv-prostor. Starbucks-ov kosultant za investicije Patricia Edwards kratko kaže:

”Starbucks je zaista indikator standarda srednje i više klase. U našim kafićima ljudi sada kupuju manje kafe, što upućuje na činjenicu da se taj standard smanjuje.“

I ostali ekonomisti su saglasni u ocjeni da sada Amerikaci sporije troše, da se taj trend širi. Rast cijena goriva vožnju automobilom učinio je 39 odsto skupljom u odnosu na prošlu godinu. Cijene mliječnih proizvoda su porasle za oko 40 procenata, u robnim kućama pad prodaje u prošlom tromjesečju bio je osjetan, pao je i promet u velikim tržišnim centrima.
Jednostavno rečeno, manje kavopija u Starbucks-ovim kafićima nije izuzetak, nego neka vrsta ledenog vrha koji, vrlo ilustrativno, ukazuje na činjenicu da je većina Amerikanaca sada u situaciji da sa više ustezanja posegne za novčanikom, odnosno kreditnom karticom.


XS
SM
MD
LG