Linkovi

Od uličnih bandi do "međudržavnih organizacija"


Predsjednici Sjedinjenih država George W. Bush i Salvadora Antonio Saca prošlog su tjedna u Bijeloj kući, između ostalog, razgovarali suradnji dvije zemlje u borbi protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja droge i uličnih bandi čiji su pripadnici uglavnom mladi porijeklom iz zemalja centralne Amerike.
Da je problem uličnih bandi daleko prevazišao nivo ulične, kvartovske ili gradske nevolje potvrđuje upravo taj podatak - dvojica predsjednika država našli su za shodno, odnosno morali su - ako riječ morati nije preteška - razgovarati i o tome.
Te vrste uličnih bandi počele su se, od prvobitno malih ćelija i zaita malih uličnih družina, iz Los Angelesa širiti po cijelim Sjedinjenim državama. Danas, prema evidencijama američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), neki latino-američki ”gengovi” imaju na desetine hiljada pripadnika u Sjedinjenim državama i na stotine hiljada u zemljama centralne Amerike. Brian Truchon iz Federalnog istražnog biroa kaže:

”Teško je uspostaviti pouzdanu evidenciju i kontrolu, jer članovi tih bandi vrlo često prelaze iz jedne zemlje u drugu, prolaze, zadržavaju se kraće ili duže, mijenjaju gradove u kojima borave ....“

Gospodin Truchon ističe da su pripadnici bandi uključeni u krjumčarenje droga, jer je to najizdašniji izvor financiranja. Druge kriminalne aktivnosti bandi su ubistva, pljačke i krađe automobila. Mnoga vozila ukradena u Sjedinjenim državama bivaju vrlo lako prokrijumčarena u zemlje centralne i južne Amerike. FBI procjenjuje da i do polovina pripadnika tih bandi u Sjedinjenim državama boravi ilegalno, i da je veliki broj njih rođen i odrastao u Sjedinjenim državama.
Brian Truchon kao primjer ističe bandu Mara Salvatrucha, poznatu i pod nazivom MS-13, koja je izrasla u ”međudržavnu organizaciju:”

”Danas - kada govorimo o MS-13, mi zapravo govorimo o velikoj kriminalnoj grupi čiji su pripadnici porijeklom iz Salvadora, Gvatemale, Hondurasa i Meksika.“

Brojne vladine, nevladine, društvene i privatne organizacije pokušavaju da se bore sa kriminalom i nasiljem koje provode te bande. Predsjednik Salvadora Antonio Saca izjavio pred susret sa predsjednikom Bushom da je osnovni cilj regionalnog pristupa rješavanju tog problema, poznatog kao plan Merida, pomoć mladima u zemljama centralne Amerike. Primjera radi, 60 procenata stanovništva Salvadora mlađe je od 30 godina. O planu Merida, gospodin Saca kaže:

“Ministri bezbjednosti, pravosuđa i šefovi policija država centralne Amerike su se sastali, razgovarali, iznosili ideje i zapažanja i napravili dokument o regionalnoj strategiji borbe protiv delikvencije, organiziranog kriminala i protiv krijumčarenja narkotika. To je dobra osnova za borbu sa svim zlima koje šire te bande.”

Inter-American Development Bank, bankarska institucija za istraživanja i razvoj država centralne Amerike finasirala je više programa razvoja u narednih deset godina. Juana Salazar, predstavnica te banke, ističe da je provedenim istraživanjima egzaktno dokazano da trošak borbi protiv tih bandi bitno utiče na društveni i ekonomski razvoj.

“Troškovi borbe i razmjera nasilja su toliki da između 5 i 25 odsto državnog bruto proizvoda, različito od zemlje do zemlje, ide na održavanje unutarnje sigurnosti u zemljama cetralne Amerike, u pravilu širomašnih i nerazvijenih. Većina toga novca se usmjerava na borbu protiv bandi i njihovo držanje pod kontrolom.”

Gospođa Salazar posebno naglašava da borba protiv bandi nije, naprosto, problem policija i službi za primjenu i poštivanje zakona:

”Željezna pesnica ne daje rezultat, ako se ne kombinira sa preventivnim mjerama. Suzbijanje samo po sebi ne rješava ni jedan od uzroka, niti umanjuje faktore opasnosti. Zemlja sa najvećim brojem pripadnika tih bandi je Honduras, ali najuticajnija zemlja u tom smislu, ako tako možemo reći, je Salvador.“

Decenije nasilja u zemljama centralne Amerike stvorile su kulturu rata, uticale na gubljenje odnosa prema društvenim, kulturnim i tradicionalnim vrijednostima, izazivale raspadanje i razbijanje porodica. Pripadnici i članovi današnjih bandi nemaju nikakvog obrazovanja, nemaju posla... Većinom su veoma siromašni, tako da je njima vrlo lako manipulirati. I ”manipulatori” će vrlo lako te mlade, neobrazovane i siromašne ljude, i ovdje u Sjedinjenim državama, i u zemljama centralne Amerike usmjeriti na put kriminala, nasilja, zla ove ili one vrste.

XS
SM
MD
LG