Linkovi

Hillary Clinton izjavila da će snažno podržati da SAD priznaju neovisnost Kosova


Vodeći kandidat Demokrata u utrci za Bijelu kuću, senator Hillary Clinton izjavila da će snažno podržati da SAD priznaju neovisnost Kosova, ako se vlada u Prištini odluči na takav korak, te izrazila zabrinutost situacijom u BiH.

"Sa Rusijom koja prijeti vetom u Vijeću sigurnosti UN-a, nije vjerovatno da će se postići bilo kakav dogovor. Dalje odlaganje ne bi bilo preporučljivo. Proces, koji je isuviše kasno i počeo zahvaljujući nezainteresiranosti Bushove administracije u prvom mandatu, se sada okončava. Sa Rusijom koja prijeti vetom u Vijeću sigurnosti, mi moramo biti spremni da snažno podržimo volju većine naroda na Kosovu. Ako se vlada u Prištini odluči sa nezavisnot, snažno ću podržati da Sjedinjene države odmah priznaju tu nezavisnost, i pozvati EU da uradi isto", navela je senatorica na svojoj zvaničnoj internet stranici. Ona je, takodjer, čestitala stanovnicima Kosova na organiziranim i mirnim izborima, koje su nedavno završili.

Takodje, ona je navela i da je zabrinuta zbog pogoršavanja situacije u BiH.

"Dvanaest godina pošto je Dejtonskim sporazumom okončan rat, kombinacija američke nezainteresiranosti, slabosti Evropske unije, i ruskih i srpskih obstrukcija prijeti da ugrozi stabilnost i budućnost Bosne", navela je Hillary Clinton.

Ona je, na kraju, pozvala američku administraciju da više pažnje posveti tom pitanju kako ono ne bi ponovo postalo velika prijetnja stabilnosti Evrope, posebno u vrijeme kada se, kako je navela, situacija na Kosovu približava svom istorijskom odluènom trenutku.

XS
SM
MD
LG