Linkovi

Parlament BiH usaglasio poslovnik sa Lajčakovim mjerama


Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom usaglasio izmjene i dopune Poslovnika o radu Predstavničkog doma.

Ovim izmjenama sve odluke u Domu naroda i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH biće donošene većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju. Pri usvajanju odluka maksimalno će se nastojati da većina glasova prisutnih uključuje najmanje jednu trećinu glasova delegata ili zastupnika sa teritorije svakog entiteta.

U slučaju da većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova sa teritorije svakog entiteta predsjedavajući Doma i njegovi zamjenici sastaće se kao komisija i pokušati da osiguraju suglasnost u roku od tri dana nakon glasanja.

Usvojenim izmjenama i dopunama predviđeno je da se - ako članovi kolegijuma ne uspiju postići saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja - odluke donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju pod uvjetom da glasovi protiv ne smiju da sadrže dvije trećine ili više glasova delegata ili zastupnika izabranih iz svakog entiteta.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković izjavio da je nađeno kompromisno rješenje koje zadovoljava potrebe efikasnog rada ove institucije i koje je u skladu sa Ustavom BiH.

"Ovaj dogovor omogućava da BiH parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a dokazuje i da politički lideri i domaće institucije mogu da se dogovore između sebe i sa međunarodnom zajednicom", rekao je Živković. Predsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić izjavio je da usaglašene izmjene i dopune poslovnika omogućavaju efikasniji i funkcionalniji rad u parlamentu.

XS
SM
MD
LG