Linkovi

David Cameron - Na Balkanu je moguća nova kriza do Božića


Alen Mlatišuma

Gotovo deceniju po okončanju sukoba na Balkanu i uspješnog postkonfliktnog oporavka – region se suočava sa novom krizom koju međunarodna zajednica mora da spriječi. To je u četvrtak, neposredno prije susreta sa najvišim američkim zvaničnicima u Bijeloj kući, na predavanju u Brukingsovom institutu, kazao lider britanske konzervativne opozicije, David Cameron.

Progres koji je na Balkanu ostvaren u protekloj deceniji mogao bi da se uruši, jer je neophodno riješiti velike probleme koji imaju direkte bezbjednosne implikacije ne samo u regionu, već i u Evropi i šire – globalno.

David Cameron, lider britanske konzervativne opozicije:

Da budem jasan - na Balkanu je moguća nova kriza do Božića. To je direktna prijatnja našoj nacionalnoj bezbjednosti i stoga moramo odlučno djelovati da bi tu krizu preduprijedili. Moramo odmah pojačati vojno prisustvo u regionu, slanjem vojnika iz rezervnog operativnog sastava NATO-a, kako bi spriječili nevolju. Potrebna je diplomatska akcija – upućivanje jasne poruke ruskom predsjedniku Putinu da se od Rusije očekuje da igra odgovornu ulogu i upućivanje jasne poruke balkanskim liderima da moraju da izaberu - Ili stabilnu i mirnu budućnost, uz podršku međunarodne zajednice ili ratoborne stavove i konflikt, što će međunarodna zajednica osuditi i jednoglasno se tome usprotiviti.

David Cameron još kaže da nisu u pravu oni koji Balkan tretiraju isključivo kao evropski problem – jer je nestabilnost Balkana prijetnja svima u današnjem, povezanom i isprepletenom svijetu.

Evropa bi trebalo da ponese najveći teret, posebno u vojnom smislu, ali je – smatra Cameron – «u ovom posljednjem poglavlju, da bi se ostvareno u proteklim godinama očuvalo, nastavak američkog angažmana krucijalan».

David Cameron, lider britanske konzervativne opozicije:

Glavni razlog pogoršanja sitiuacije u regionu je neriješen status Kosova, kazao je Cameron podsjetivši hronološki na pregovarački proces koji za sada nije donio rezultat.

Britanski političar je međutim ukazao da je ponašanje Beograda u tom procesu, uz podršku koju je Srbija imala od službene Moskve, situaciju dodatno usložnilo – jer je vlada Srbije počela da povezuje status Kosova sa statusom republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Beograd je orkestrirao zaoštravanje retorike do nivoa koji nismo vidjeli od Miloševića. Brojni su faktori čiji bi zbir mogao da stvori potencijalno ozbiljnu krizu u BiH, ocijenio je Cameron.

On kaže da međunarodna zajednica mora da djeluje brzo, jedinstveno i odlučno jer se neodlučnost, nejedinstvo i dvosmislenost na Bakanu uvijek tretirala kao slabost. Politika međunarodne zajednice mora da bude jasna, konzistentna i čvrsta – kaže vođa britanske opozicije.

Po njegovim riječima – status Kosova se ne smije dovoditi u vezu sa Republikom Srpskom čije je mjesto definisano Dejtonskim sporazumom. Odgovarajući na pitanja prisutnh Cameron je pojasnio:

- Situacija u Bosni i Herecegovini je komplikovana, ali je to mnogo bolje od pokušaja rasparčavanja države po etničkim linijama, koje ionako nije moguće.

Što se tiče Kosova – na definiciju njegovog statusa se, kako kaže, ne može čekati zauvjek. Kameron ističe da je istina – koja boli Beograd – to da Kosovo, nakon 1999. više ne može ostati u okvirima suvereniteta Srbije.

David Cameron, lider britanske konzervativne opozicije:

«Ako Ahtisarijev plan nije prihvatljiv i ako Trojka nije mogla da nađe rješenje, ja podržavam stav SAD i Britanije da se to pitanje mora riješiti. Ali to se mora učiniti na kontrolisan način, kojim se izbjegavaju reperkusije u Bosni, Srbiji, Makedoniji i drugdje u regionu», kaže Kameron i pojašnjava da je potrebno otvoriti put nezavisnom Kosovu i osigurati stabilnost regiona.

To, kako kaže, podrazumijeva sledeći odnos prema nekim od ključnih faktora.

Srbija ima pravo da očekuje punu zaštitu prava kosovskih Srba, ali je pred njom jasan izbor. Ako okonča saradnju sa Haškim tribunalom sve su priplike da bi status kandidata za članstvo u EU mogla da dobije početkom 2009. Ali ako Beograd izabere drugačiji put – moraju mu se jasno predočiti namjere EU i NATO-a.

David Cameron, lider britanske konzervativne opozicije:

«Moramo biti jasni da u slučaju nadgledane nezavisnosti Kosova, nećemo tolerisati prekid saobraćaja između Srbije i Kosova, niti djelovanje paravojnih snaga na sjeveru Kosova. Nećemo tolerisati ni miješanje u prilike u BiH u vidu podsticanja otcjepljenja Republike Srpske. Sve to bi zaustavilo progres Srbije ka EU i uvelo Srbiju i njen narod u izolaciju», kaže Kameron.

Pored toga, on smatra da je potrebno da NATO i Unija snažno podrže visokog predstavnika Lajčaka i da se planirano gašenje OHR-a 2009. odloži.

Pored apela Rusiji da se okrene afirmaciji stabilnosti i konstruktivnom angažmanu – David Cameron kaže da je predanost NATO-a i EU ispunjenju obećanja da će se, pošto aspiranti ispune kriterijume, proširiti i na Zapadni Balkan.

Cameron je odgovarajući na novinarska pitanja naglasio da očekuje jedinstven stav EU u vezi sa statusom Kosova jer smatra da je na Uniji posebna odgovornost u konkretnom slučaju. Rekao je i da vjeruje da bi se, eventualni problemi na sjeveru Kosova mogli riještiti koristeći iskustva Sjeverne Irske.

XS
SM
MD
LG