Linkovi

Povezivanje BiH i Kosova je racionalan pokušaj da se od BiH ne pravi funkcionalna državaZa VOA govori
docent dr. Nerzuk Ćurak,
prodekan FPN-a u Sarajevu:

Krah pregovora o Kosovu nije neočekivan, ali ja ne bih vezao općenito situaciju u regionu za taj famozni datum, jer ne vjerujem da je situacija tako jednostavna da bi se stvari mogle definirati u jednom danu, ma kako taj dan prethodno bio određen kao povijesni dan, značajan dan ili tako nešto.

U svakom slučaju, neuspješni završetak pregovora između Srbije i Kosova će proizvesti novo usložnjavanje situacije u regionu. Međunarodna zajednica, prije svega mislim na Evropsku uniju, naprosto ne pokazuje onu vrstu, rekao bih, diplomatske uvjerljivosti koja bi garantirala da će, upravo na principu jedne konsezualne politike Evropske unije, Kosovo biti priznato kao nezavisna i suverena država. A već bez te konsezualne, odluke stvari u regionu zaista mogu da se uslože.

Generalno gledano, ja sam tokom svog javnog angažmana nastojao da uvjeravam javnost na nelogičnost povezivanja Bosne i Hercegovine sa Kosovom. Rekao bih, međutim, da jedna izuzetna umješnost srpske politike proizvela jednu vezu između stanja u Bosni i Hercegovini koja se naprosto više ne može odbaciti, iako je ta veza artificijelna. Iako je ona izmaštana, iako je ona fiktivna, ta veza je unutar političkog polja postala nešto oko čega se razgovara, što je u stvari i bio cilj srpske politike.

To što se šalju poruke, i to od strane onih politika koje proizvode vezu između Bosne i Hercegovine i Kosova, da nema veze između Kosova i Bosne i Hercegovine, je u stvari samo jedan vrlo racionalan pokušaj da se stanje u Bosni i Hercegovini ne promijeni i da se od Bosne i Hercegovine ne pravi funkcionalna i racionalna država.

XS
SM
MD
LG