Linkovi

Sjedinjene države će ostati aktivno angažirane u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu


Američki predsjednik George W. Bush i danas je, tokom susreta sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Bijeloj kući, potvrdio da će Sjedinjene države ostati aktivno angažirane u mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca. Gospodin Bush je istakao da će pomoć biti posebno potrebna u onim trenucima kada dvije strane budu odlučivale o detaljima palestinske države koja bi u miru postojala uz Izrael. I za međunarodnu zajednicu je izuzetno bitno da pruži punu podršku naporima izraelskog premijera i palestinskog predsjednika tokom tog dijela pregovora, naglasio je američki predsjednik.
Današnji susret trojice lidera u Bijeloj kući uslijedio je nakon jučer održane Srednjeistočne mirovne konferencije u Annapolisu, nedaleko od Washingtona, tokom koje su se izraelski i palestinski predstavnci složili da, bez odlaganja, obnove mirovne pregovore nakon sedmogodišnjeg prekida i okončaju ih do kraja 2008.
Prema navodima američkih listova Sjedinjene države predložile su da njihov posrednik, odnosno ”čovjek za vezu” u tom procesu, bude general američke mornarice i bivši zapojednik NATO-a James Jones.

XS
SM
MD
LG