Linkovi

Političari u BiH moraju donositi i odluke koje ne znače popularnost


Današnjim razgovorima Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Miroslava Lajčaka sa evropskim parlamentracima u Briseelsu još jednom je potvrđen dobro poznati stav - bosanskohercegovački politički lideri su ti koji moraju naći izlaz iz sadašnje političke krize, a potom krenuti put reformi i evropskih integracija. Gospodin Lajčak je odluke donijete nedavno u Mostaru, a potom i u Sarajevu, mada same po sebi nedovoljne za deblokadu procesa zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocijenio kao korake u dobrom smjeru.
On je, inače, evropske parlamentarce upoznao sa neveselim prilikama u Bosni i Hercegovini - slabašnim ekonomskim i nikakvim političkim reziltatima na približavanju zemlje evropskim integracijama. Gospodin Lajčak je takođe naglasio da, bez obzira na snagu i volju međunarodne zajednice, situaciju moraju prevazići "domaće snage,“ koje se u odlukama moraju navići i na gorke pilule:

”Najbolji odgovor je, naravno, da Bosna i Hercegovina i njeni političari, koji su legitimno izabrani, traže odgovor na sva pitanja, a da je međunarodna zajednica tu samo da pomogne kada je potrebno.. i da interveniše samo kada nema drugog izlaza. Međunarodna zajednica nema za cilj da ignoriše sve što je autentično, što je sporazum i dogovor svih domaćih partnera. Političari ne treba da se kriju iza međunarodne zajednice. Ta zajednica, i ja kao njen predstavnik, imamo misiju da pomognemo da se rješavaju sporna pitanja. Domaći političari moraju donositi odluke koje ponekad ne donose popularnost, moraju rješavati ponekad teška i bolna pitanja... i toga oni moraju biti svjesni. Riječ lider znači da ta osoba treba da vodi, a ne da slijedi.“

Poslanik Evropskog parlamenta, inače predstavnik Austrije, Hannes Swoboda uvjeren je da Brussels mora i može snažnije podržati one ličnosti u Bosni i Hercegovini koje žele zemlju ”osposobiti“ za Evropu:

"Sa jedne strane, političari su svjesni da moraju da učine nešto, a sa
druge strane, na umu su im njihovi vlastiti kratkoročni interesi. Sada se
bavimo Kosovom, čekamo da vidimo kako izaći iz tog začaranog kruga, ali nakon toga
treba da iskoristimo svu našu energiju da pomognemo BiH, da podržimo
one ljude koji su voljni da stvore novu zemlju, na osnovama Daytona, ali i
sposobnu da se u skoro vrijeme priključi Evropskoj uniji."

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, Doris Pack je nakon nedavnog pisma premijera Republike Srpske Milorada Dodika, uvjerena da RS nema direktnu vezu sa kosovskim procesom. To, kako je rekla, važi za Banja Luku, ali ne i za Beograd:

"Vidjeli ste, a ja sam to i kritikovala, način na koji premijer Koštunica povezuje stvari sa problemom Kosova. Na sreću, gospodin Dodik je svim parlamentracima nedavno poslao pismo gdje tvrdi da nema nikakve veze izemđu Kosova i Republike Srpske. Mislim da treba da se oslonimo na Dodikove riječi, a da premijera Srbije zamolimo da se brine za Srbiju i rješava tammošnje probleme. Tada će sve biti u redu".

XS
SM
MD
LG