Linkovi

Nezadovoljstvo skupom u Annapolisu


Na desetine hiljada Palestinaca okupilo se danas u Gazi i protestiralo protiv Srednjeistočne mirovne konferencije, održane u američkom gradu u Annapolisu. Demonstranti su mahali palestinskim i zastavama Hamasa uzvikujući “smrt Amerikancima” i “smrt Izraelu.”

Pripadnici Hamasa, koji od ljetos kontroliraju Pojas Gaze, palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa nazvali su izdajnikom palestinskog naroda. Hamas, kao što je poznato, ne priznaje Izrael i nije pozvan na konferenciju u Annapolisu.

Na Zapadnoj obali, palestinske snage sigurnosti su silom rastjerale demonstrante koji su se okupili i pored naredbe gospodina Abbasa kojom se zabranjuje okupljanja. Tokom prosvjeda smrtno je stradala jedna kada su palestinske sigurnosne snage pucale u vazduh kako bi rastjerali prosvjednike.

Mnogi Izraelci su takođe izlaskom na ulice izražavali nezadovoljstvo zbog održavanja konferencije. Na hiljade ih je promarširalo kroz Jerusalem iskazujući svoje neslaganja. Opozicioni lider Benjamin Netanyahu, inače član stranke Likud i bivši izraelski premijer, summit u Annapolisu okarakterisao je kao jednostrani ustupak Izraela.

XS
SM
MD
LG