Linkovi

Annapolis: Finalni  izraelsko-palestinski mirovni sporazum prije kraja 2008.


Izraelci i Palestinci su se dogovorili da će početi pregovore u svrhu postizanja finalnog mirovnog sporazuma prije kraja 2008. godine, objavio je danas predsjednik Bush na otvaranju Srednjeistočne mirovne konferencije u Annapolisu, nedaleko od Washingtona. On je pročitao zajednički dokument kojim su Izraelci i Palestinci izrazili odlučnost da zaustave krvoproliće, koje traje desetljećima, i započnu eru mira. Pregovori dviju strana će početi 12. decembra, a potom će slijediti sastanci najviših predstavnika Izraela i Palestinaca svakih petnaest dana. Predsjednik Bush je put ka uspostavljanju mira ocijenio teškim i istakao da dvije strane moraju uložiti zajedničke napore u stvaranju palestinske države.
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je Palestince pozvao da prihvate Istočni Jerusalem kao njihov glavni grad, navodeći da je krajnje vrijeme da se krvoproliće zaustavi. On je rekao da mira neće biti ukoliko ne bude dobre volje. Izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da će sva glavna palestinska pitanja biti na dnevnom redu, i da on vjeruje da se može postići sporazum o dvije države dva naroda. I gospodin Olmert je, također, naglasio da će to biti mukotrpan proces.
Predstavnici više od 50 zemalja učestvovali su na mirovnoj konferenciji u Annapolisu kao gosti i promatrači. To je bila dobra prilika za mnoge arapske zemlje da se, po prvi put u više od deset godina, sretnu s predstavnicima Izraela. Među zemljama koje prisustvuju konferenciji bili su predstavnici Saudijske Arabije i Sirije, zemalja koje ne priznaju Izrael.

XS
SM
MD
LG