Linkovi

Predsjednik Bush s optimizmom gleda na konačni rezultat konferencijePredsjednik Sjedinjenih država George Bush je izjavio da je sa optimiznom gleda na mogućnost postizanja mira između Izraela i Palestinaca, uoči srednjeistočne mirovne konferencije koja sutra počinje u Anapolisu, u blizini Washingtona. On je to izjavio danas na razgovorima s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u Bijeloj kući. Američki predsjednik se kasnije sastao i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Gospodin Olmert je rekao da se nada ozbiljnom pregovaračkom procesu između Izraela i Palestinaca. Gospodin Abas je reporterima izjavio da se Palestinci uveliko nadaju da će konferencija dovesti do pregovora koji će voditi mirovnom sporazumu s Izraelom.
Na sutrašnjoj konferencija u Anapolisu, po prvi put u više od jedne decenije, najviši predstavnici Izraela će se sastati sa predstavnicima 16 arapskih zemalja i Arapske lige. Saudijska Arabija i Sirija, od kojih nijedna ne priznaje Izrael, bi trebale prisustvovati konferenciji.
Glasnogovornik State departmenta Sean McCormack je izjavio da izraelski i palestinski zvaničnici rade na dokumentu kojim bi se odredio smjer mirovnih pregovora nakon konferencije u Anapolisu. On je istakao da bi dokument trebao izraziti predanost dvije strane da nastave pregovore o pitanjima konačnog statusa rješenja sa dvije države. Američka državna tajnica Condoleeza Rice je izjavila da se Sjedinjene države nadaju izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu prije nego što predsjednik Bush napusti Bijelu kuću početkom 2009. godine.

XS
SM
MD
LG