Linkovi

Pregovori o Kosovu - nema kompromisa


Predstavnici Srbije i Kosova počeli su danas u Austriji novu rundu trodnevnih pregovora, ali ni jedna strana, sudeći po današnjem danu, ne pokazuje spremnost na kompromis.
Premijer Srbije Vojislav Koštunica o prijedlogu o neovisnosti Kosova govori kao o ilegalnoj i lupeškoj kreaciji, a premijer Kosova Agim Čeku ističe da Albanci neće prihvatiti ništa manje od neovisnosti.
Pregovori, kojima posreduju specijalni izaslanici EU, Rusije i Sjedinjenih Država, se primiču roku od 10. decembra. Glavni ruski pregovarač Alexander Botsan Kharchenko je izjavio da gotovo da nema nade za neki pomak i u ovom, najnovijem krugu pregovora.
Visoke delegacije iz Beograda i Prištine će se, inače, sastajati i pregovarati u Baden-Badenu sve do srijede, naravno uz posredovanje predstavnika Sjedinjenih država, Evropske Unije i Rusije.
Nakon isteka roka 10. decembra, generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon očekuje izvještaj članova takozvane ”Trojke.“ Kao i ruski predstavnik, malo ko vjeruje da će kraj razgovora u Baden-Badenu donijeti neku promjenu u nepomirljivim stavovima dvaju strana - neovisnosti Kosova na čemu insistiraju Albanci i čemu se Srbija oštro i odlučno protivi.

Predsjednik Srbije Boris Tadić za sadašnju rundu razgovora kaže:

“Došli smo s dobrom voljom da se postigne neki kompromis, i to nastojimo od početka pregovora. Već smo davali neke prijedloge kosovskim Abancima, koji su sa naše tačke gledišta vrlo fleksibilni i, kako mi vjerujemo, predstavljaju obostrano prihvatljivo rješenje. Lopta je sada na njihovoj strani. Nadamo se da bi mogli pristati na neki kompromis. Mi nećemo prihvatiti neovisnost Kosova.

S druge strane Hashim Tači, budući premijer Kosova, ističe:

”Za Kosovo postoji samo jedno rješenje. Treba poštovati volju kosovskog naroda, a on želi neovisno Kosovo. Neovisnost Kosova je jedino rješenje... i najbolje rješenje. I za nas, i za Sjedinjene države, i za Evropsku uniju... Stanje na Kosovu danas je pozitivno, vladaju mir, tolerancija i sigurnost. Činićemo sve da ne dođe nasilja, nikome nećemo dati priliku za nasilje. Nasilje je za Kosovo prošlost, a budućnost je mir.“

Na pitanje upućeno predstavniku Evropske unije u ”Trojki,“ njemačkom diplomati Wolfgangu Ischingeru, ima li ikakvih znakova da bi se razgovori, možda, mogli nastaviti nakon isteka roka 10. decembra, odgovor je bio negativan. S druge strane, beogradski list Blic prenio je riječi gospodina Kharchenka, ruskog predstavnika u ”Trojki” o tome da će Rusija insistirati na nastavku pregovora i nakon isteka UN-ovog roka 10. decembra, ukoliko se do tada ne postigne dogovor.

XS
SM
MD
LG