Linkovi

Pred Srednjeistočnu mirovnu konferenciju u Americi


U ponedjeljak, 26 novembra, pred službeni početak Srednjeistočne mirovne konferencije,predsjednik Bush će biti domaćinom večere u Bijeloj Kući za sve pozvane na konferenciju. Već je poznato da Washington preferira takozvano rješenje dvije države jedne do druge.

Američki State Department je pozvao oko 50 država i entiteta da konferenciju, u Mornaričkoj bazi i sjedištu Pomorske Akademije u Annapolisu. Pozvani su brojni izraelsko-palestinski susjedi, kao i brojen evropske, azijske, te afričke zemlje.

Kako bi se utabala staza ka ovoj konferenciji, američki državni sekretar Condoleezza Rice, i posebni izaslanik za Srednji Istok, Tony Blair, su putovali u region, gdje su se susretali sa izraelskim i palestinskim liderima. Ipak, Washington, čak ni par dana pred konferenciju, ne želi prejudicirati rezultate konferencije. David Welch, pomoćnik američkog državnog sekretara kaže:

- Nije moj posao da očekivanja karakteriziram velikim, ili neznatnim. Moj je posao da pokušam, da probam, da pokrenem naprijed. Mislim da upravo to činimo ovom konferencijom. Vjerujemo da je ovo vrlo važan trenutak.Mnogi vjeruju da je ovo pravi trenutak da se izmijeni trenutna slika, da se započnu zaista ozbiljni pregovori.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je izraelskog kolegu Olmerta posjetio nekoliko puta u njegovoj jerusalemskoj rezidenciji prošli mjesec, a zadnji puta su se sastali prošli ponedjeljak, kako bi se pripremili za konferenciju. Prije toga su državni sekretar Rice i izaslanik Blair pozvali palestinske lidere da zauzmu odgovoran stav kako bi se ostavario san o državi.

Tony Blair, specijalni izaslanik za Srednji istok, bivši premijer Britanije: Posebno što se tiče sigurnosti, treba znati da namjere nisu dovoljne, treba akcija.

Izraelski zvaničnici su izrazili nadu da bi mogli razriješiti neophodna pitanja s Palestincima prije nego se završi mandat predsjednika Busha.

Ehud Olmert, izraelski premijer:
Krenuli smo naprijed, i probaćemo nastaviti tako nakon Annapolisa, ozbiljni pregovori koji će se baviti svim fundamentalnim pitanjima koja su nužna za dvo-državno rješenje.

Fundamentalna pitanja su izmedju ostaloga finalne granice, izraelska bezbjednost, status palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka, te kontrola sektora Jerusalema, koji su važni i kršćanima, i jevrejima i muslimanima.

Američka strana gleda na konferenciju u Annapolisu ne kao na kraj, nego istinski početak ozbiljnog mirovnog procesa, kojim će se postići bezbjednost za Izraelce, i država za Palestince.

XS
SM
MD
LG