Linkovi

Dobrotvorna organizacija Ronald McDonald pomaže dijeci u cijelom svijetu


Jedna od najvećih humanitarnih organizacija koja pomaže djeci je saopštila da je sve više i više mladih širom svijeta kojima je potrebna pomoć. Dobrotvorna organizacija Ronald McDonald je ove sedmice objavila svoj cilj da tokom naredne četiri godine prikupi 600 miliona dolara da pomogne djeci u cijelom svijetu. Iz ureda Glasa Amerike u New Yorku izvještava Mona Ghuneim.

Predsjednik ove dobrotvorne organizacije Marty Coyne kaže da je gotovo svaka kuća organizacije Ronald McDonald u svijetu svaki dan i noć puna i da je organizacija čak morala da odbije neke porodice. Organizacija posjeduje i vodi Ronald McDonald kuće, gdje porodice mogu da ostanu za malu ili nikakvu nadoknadu, koliko god trebaju, dok se djeca liječe u obližnjoj bolnici za hronična oboljenja.

U naredne četiri godine organizacija planira svoje do sada najveće proširenje.

MARTY COYNE: Dodaćemo 68 novih Ronald McDonald kuća, 56 novih porodičnih soba i još 54 Ronald McDonald mobilnih vozila za njegu. Dakle mi Ronald McDonald kućama dodajemo dvije hiljade spavaćih soba širom svijeta iako nažalost to još uvijek necće biti dovoljno.

Organizacija koju djelomično financira lanac restorana McDonalds, nije u vlasništvu ili pod upravom te kompanije. Ona je svoju novu inicijativu za prikupljanje sredstava objavila u utorak na Svjetski dan djece.

Marty Coyne kaže sve više i više djece širom svijeta, danas treba medicinsku njegu, bilo zbog hroničnog oboljenja ili komplikacija usljed povreda zadobijenih tokom rata. On kaže da je grupa aktivna u gotovo 50 zemalja i da se i dalje širi.

MARTY COYNE: To je gdje se najviše širimo- na medjunarodnom nivou. Od 68 novih Ronald McDonald kuća, rekao bih da će najvjerovatnije 60 njih biti razgranato po svijetu.

Grupa procjenjuje da će nova inicijativa biti u mogućnosti da pomogne dodatnih pola miliona ljudi na globalnom nivou. Prva Ronald McDonald kuća otvorila je svoja vrata 1974. u Philadelphia,-i savezna država Pennsylvania.

XS
SM
MD
LG