Linkovi

EUFOR u potrazi za Radovanom Karadžićem


EUFOR je dana izvršio pretres pet lokacija na Palama provedenih s ciljem pronalaženja informacija i materijala koji bi pomogli otkrivanju mreže podrške Radovanu Karadžiću.

Prema riječima portparola Glavne komande EUFOR-a Dejva Fildera, operacija je bila vrlo uspješna, jer je počela kao operacija srednje veličine pretraživanjem tri stana porodice Karadžić, a završila kao velika operacija proširena na pretres još dvije lokacije.

"Pronašli smo određenu količinu materijala, uglavnom dokumentacije, od čega je dio u elektronskom obliku, što će biti izuzeto radi analize", rekao je Filder. Izuzeti materijal odvezen je u bazu EUFOR-a u Butmiru na inicijalnu analizu, a potom će biti predat službenicima Haškog tribunala, po čijem je nalogu i izvršen pretres stanova porodice Karadžić.

"Pronađeni materijal može se koristiti u daljim istragama i pretresima koji se provode u cilju slabljenja mreže podrške Karadžiću", dodao je Filder.

Operacija na Palama počela je jutros u 5sati pretresom stanova Karadžićeve supruge Ljiljane, sina Saše i kćerke Sonje.

Tokom ovih pretresa, , došlo se do određenih informacija zbog čega je operacija proširena na pretres stana paljanskog biznismena Ranka Cicovića, nekadašnjeg Karadžićevog pratioca, i radnog mjesta Branislava Jovićevića, muža Sonje Karadžić, zaposlenog u "Energopetrolu".

Portparol Glavne komande EUFOR-a rekao je da je operacija izvedena u saradnji sa NATO snagama i MUP-om Republike Srpske te da su lica zatečena u pretraživanim stanovima sarađivala.

XS
SM
MD
LG