Linkovi

Samo je Hillary Hillary


Izborna kampanja kandidata za narednog predsjednika Sjedinjenih država je u toku. Analiziraju se do tančina sve pojedinosti za svakog kandidata koji je odlučio da se upusti u neizvjesnu utrku – od količine novca prikupljenog za finasiranje kampanje, preko izjava, ocjena, procjena, prioriteta, do odjeće, frizure, cipela…. Analitičari, novinari, običniAmerikaci primijetili su i nešto sasvim specifično.

Hillary je samo Hillary.

Naravno, riječ je o predsjedničkom kandidatu Demokratke stranke Hillary Clinton. Za mnoge Amerikance čini se da nema sredine. Oni je vole ili je se užasavaju.

Fascinirajuće je, međutim, da je njene pristalice, isto kao i protivnici, sasvim komotno nazivaju samo imenom. Ona je jednostavno Hillary. Vrlo, vrlo rijetko za druge predsjedničke kandidate samo poneko će ponedak reći “Fred,” “John” ili “ Barack.” A bivša prva dama i dva u mandata senator iz savezne države New York je jednostavno Hillary.

Primjera radi, Republikanac i kandidat za predsjednika Mike Huckabee nedavno je rekao da, kada se spomene Hillaryno ime - rekao je Hillary, a nije rekao senatorka Clinton, ili gospođa Clinton, pa ni Hillary Clinton - u prostoriji postane bučnije nego na koncertu rok grupe Aerosmith. Njegov kolega i rival, također Republikanac Mitt Romney jednom je čak doslovno rekao “ Hillaryna kuća užasa.”

U izbornom štabu gospođe Clinton to ne shvataju kao neku vrstu napada i za pridobijanje naklonosti što većeg broja pojedinaca koriste samo njeno ime. Zvanična stranica gospođe Clinton na internetu nazvana je “Hillary za predsjednika,” a svi oni koji posjete tu stranicu bivaju pozvani da se pridruže “Hillarynom timu.”

Da li se ljudi osjećaju slobodnim da je vrlo neformalno spominju samo po imenu zbog toga što je žena? Ili time žele napraviti razliku u odnosu na njenog supruga Billa Clintona, bivšeg američkog predsjednika?


Politički komentator magazina Newsweek Howard Fineman izjavio je za Glas Amerike da je bivša prva dama Sjedinjenih država u svjetlu reflektora toliko dugo da je dostigla status da je dovoljno izgovoriti samo njeno ime.

Da li to gospođi Clinton pomaže ili šteti, da li umanjuje ili povećava njene šanse da bude izabrana za predsjednicu Sjedinjenih država, da bude prva žena šef Bijele kuće?

Hillary bi to mogla postati, mogla bi biti izabrana. Prva velika stepenica je kandidatura njene stranke. Mora biti izabrana kao kandidatkinja Demokratske stranke, pa tek onda krenuti u “obračun” sa protukandidatom Republikanske stranke. Naravno, na tom putu može i ne-uspjeti, ali u svakom slučaju Amerikanci već mjesecima govore i govoriće i narednih mjeseci o Hillary.

Da li će Hillary ostati Hillary i ako bude izabrana za predsjednicu…. ostaje da se vidi.

XS
SM
MD
LG