Linkovi

Thankgiving Day, tradicija duga skoro 400 godina


U Sjedinjenim državama se četvrti četvrtak u novembru slavi kao praznik kojim se, po tradiciji dugoj skoro 400 godina, odaje zahvalnost na kraju sezone žetve. Stoga se praznik, koji ove godine pada na sutrašnji dan, i zove Dan zahvalnosti, odnosno Thanksgiving. Praznik je blagdan porodičnog okupljajnja, uživanja u hrani sa susjedima i prijateljima, poklanjanja onima koji su u nevolji…..

U gotovo svakom američkom domu na trpezi je, po tradiciji, pečena ćurka. Svake godine, također po tradiciji, predsjednik Sjedinjenih država na ceremoniji ispred Bijele kuće poštedi makar jednu od ćurki, koja tim činom navjerovatnije izbjegne prazničnu trpezu.

Taj običaj traje 60 godina, od 1947. kada je tadašnji američki predsjednik Harry Truman pomilovao prvu ćurku. Ove godine, u povodu sutrašnjeg Dana zahvalnosti, dvije ćurke iz američke savezne države Indijana stigle su u Bijelu kuću, pred predsjendika Busha, koji ih je na prigodnoj ceremoniji u Vrtu ruža, poštedio.

“Neka ostatak njihovog života protekne u radosnom ćurlikanju i neka Amerikanci uživaju praznik u ljubavi i miru'' – rekao je gospodin Bush.

Pošteđene ćurke će avionom biti prebačene u Disney World, zabavni park na Floridi, gdje će im biti ukazana još jedna ''počast''. Naći će se, naime na čelu lokalne parade za Dan zahvalnosti. Nakon parade ćurke, nazvane May i Flower, biće dio atrakcija tamošnjeg zoološkog vrta.

U kraćem govoru prilikom pomilovanja ćurki predsjednik Bush je iskazao zahvalnost dobroj žetvi, jakoj ekonomiji i hrabrosti američkih vojnika.

“Oni sa ponosom nose uniformu ove zemlje. Oni su ponudili svoje živote u našu odbranu. I svake godine, na hiljade novih dobrovoljaca se pridužuje njihovim plemenitim redovima održavajući našu sigurnost. Na Dan zahvalnosti oni i njihove porodice su u našim molitvama i našim mislima. Hvala im.''

Predsjednik Bush i prva dama Laura će Dan zahvalnosti provesti u predsjedničkom odmaralištu Camp David, nedaleko od Washingtona, dok će rekordno veliki broj Amerikanaca putovati, kako bi se našli na okupu sa svojim najdražim. Uz trpezu na kojoj je – kako rekosmo - tradicionalno neizbježna pečena ćurka.

XS
SM
MD
LG