Linkovi

Podrška potrebna BiH, a ne Lajčaku


”Odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Miroslava Lajčaka od 19.oktobra ne može biti primjenjena jer promoviše preglasavanje u Bosni i Hercegovini i, ukoliko ne bude izmijenjena ili dopunjena odredbama koje bi onemogućile preglasavanje, SNSD će ostati u opoziciji“ - izjavio je danas u Banjaluci premijer Republike Srpske Milorad Dodik, reagujući na jučerašnju podršku ministara inostranih poslova zemalja Evropske Unije posljednjim mjerama Miroslava Lajčaka. Gospodin Dodik je takođe istakao:

”Niko nije ni očekivao da će biti drugačije, da neće podržati Lajčaka. Podrška Lajčaku nije potrebna. Podršku treba Bosna i Herecgovina. OHR, ukoliko i dalje nastavi sa nametanjem, to će biti najbolji potez da se devastira Bosna i Hercegovina.“

Milorad Dodik je, stoga, najavio da će u četvrtak predstaviti plan za izlazak iz postojeće krize koji, prije svega, podrazumijeva usvajanje dejtonskog Ustava u parlamentu BiH.

”Mislim da je potrebno, i da je najmanje sporno, da potvrdimo Ustav. Druga stvar je da političke stranke podrže izmijenjeni i dopunjeni poslovnik o radu Skupštine BiH, već usaglašen na Kolegiju parlamentarne skupštine, te da podržimo izmjene i dopune zakona o Savjetu ministara u kojima će se jasno precizirati da nema preglasavanja.“

Premijer Republike Srpske je poručio da će podržati i zakon na nivou Bosne i Hercegovine o policijskim snagama koji bi podrazumijevao direkciju policije, agenciju za standarde obrazovanja i odjeljenje za forenziku na državnom nivou, naravno uz ostanak entitetskih policija. U slučaju da se prihvate njegovi prijedlozi, gospodin Dodik je najavio pregovore o formiranju novog Savjeta ministara i o načinima razrješavanja sadašnje, institucionalne, krize u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG