Linkovi

BiH dočekuje 12. godišnjicu Daytona u dubokoj krizi


Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara u ostavci Nikolu Špirića da hitno sazove sjednicu Vijeća ministara, istovremeno poručivši da od državnih institucija očekuje da i dalje rade u skladu sa nadležnostima i obavezama.

"Iako je jasno da je gospodin Špirić predsjedavajući u tehničkom mandatu, on ipak ima odgovornost da obezbijedi funkcioniranje Vijeća ministara", navodi se u saopćenju Visokog predstavnika. Gospodin Lajčak ističe da Nikola Špirić treba raditi posao koji mu je povjeren, jer je odgovoran građanima Bosne i Hercegovine za vođenje zemlje, sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik.

Gospodin Lajčak je naglasio da Vijeće ministara mora da odobri i Zakon o budžetu institucija BiH za 2008. godinu, sredstva za predsjedničke izbore u Republici Srpskoj, kao i da imenuje novog direktora Agencije za istrage i zaštitu i odobri Sporazum o državnoj imovini.On podsjeća da su u proceduri i drugi zakoni koji se tiču stručnog obrazovanja i obuke, formiranja nacionalnog fiskalnog vijeća, te uspostavljanja jedinstvenih kriterijuma za plate zaposlenih u institucijama BiH.

Iz ureda Visokog predstavnika danas je izraženo očekivanje da će lideri šest političkih partija, na sastanku zakazanom za četvrtak, 22. novembra, na osnovu takozvane ”Mostarske deklaracije“ nastaviti proces dogovaranja koji bi rezultirao reformom policije. Iz OHR-a ističu da je taj dokument dobra osnova za razgovore, ali da je "potrebno postići i više od toga". Takođe je nužno usvojiti izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, u skladu sa odlukom Vijeća sigurnosti UN iz aprila, što bi desertifikovanim policajcima omogućilo da se prijave na pozicije u policijskim službama" - takođe se navodi u saopštenju gospodina Lajčaka.

Bosna i Hercegovina, inače, dočekuje dvanaestu godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koja se navršava sutra, u političkoj krizi koju mnogi ocjenjuju najozbiljnijom u upravo u tih 12 godina. U Republici Srpskoj sutrašnji dan, 21. novembar, biće obilježen kao praznik koji je, praktično, zamjena za 25. novembar, Dan državnosti BiH. U skladu s tim, u tom entitetu sutra je neradni dan. U Federaciji BiH Dan državnosti i ove će godine biti obilježen 25. novembra.

XS
SM
MD
LG