Linkovi

Rasti kao Amerikanac, ali odrasti i kao musliman


U Sjedinjenim državama živi između šest i osam miliona muslimana. Mnoga djeca iz muslimanskih porodica pohađaju državne, ili kako ih u Americi nazivaju, javne škole. Donedavno su se te porodice oslanjale na islamske, u pravilu vjerske škole u kojima su, najčešće samo nedjeljom, djeca podučavana islamu i arapskom jeziku, Kuranu, tradiciji i kulturi njihovih roditelja.. Sada američki muslimani osnivaju svoje vlastite, islamske akademije, kombinirajući regularni školski program sa proučavanjem islama kao religije. Jedan od takvih primjera je Akademija za američku muslimansku mladež u Deabornu, gradu u američkoj saveznoj državi Michigan.

Polaznici Akademije su djeca rođena u Sjedinjenim državama, kao druga ili treća generacija američkih muslimana, tako da im američka kultura nije strana. Roditelji su upisali sa željom da ih odgoje i kao muslimane-vjernike, i kao mlade Amerikance koji će biti svjesni korijena, tradicije, kulture i drugih osobitosti njihovih roditelja.

Albert Harb, direktor Akademije, kaže:

”Islam je multikulturna religija, osavremenjena i prisutna u svim kulturama širom svijeta. I mi ovdje želimo naglasiti da smo dio te multi-kulturne religije, da smo otvoreni prema drugim kulturama i da želimo da na pozitivan način uzajmno, mi i ljudi drugih religija, utičemo jedni na druge.”

Akademija je dio takozvanog Islamskog centra za Sjedinjene države i lokacijski je smještena između dvije crkve.

Hassan Qazwini je imam tog centra, inače najvećeg u zemlji.

”Mi vjerujemo da će naši učenici biti ambasadori islama za ne-muslimane. Oni će biti ti koji će prenositi i tumačiti temeljne vrijednosti islama.”

Nastavni program Akademije za američku muslimansku mladež u Deabornu slijedi standarde školskog programa savezne države Michigan. Za ono što je njegova specičnost gospodin Harb, direktor Akademije, kaže:

”Uz taj, standardni školski program, dodali smo veoma snažnu islamsku komponentu, podučavamo o islamu, podučavamo arapski jezik kao strani… Za nas je veoma važno da naša djeca nauče arapski tako da mogu da čitaju Kuran, i ne samo da ga čitaju, već i da ga i razumiju.”

Od terorističkih napada na Sjedinjene države 2001. godine znanje arapskog jezika postalo je bitnim faktorom američke nacionalne sigurnosti. Akademija ima za cilj da izvede generacije mladih Amerikanaca koji će tečno govoriti arapski jezik.

“U predškolskoj obrazovnoj kategoriji – uzrast do osmog razreda - imamo upisanih 368 učenika. Njihov broj je brzo rastao i ako bude nastavljen ovakvim tempom mi ćemo svake godine otvarati po jedan novi razred za našu nastavu” – sa zadovoljstvom kaže gospodin Harb.

Za američke muslimane širom Sjedinjenih država iskustvo iz Dearborna osnova je na kojoj mogu, sa istim ciljem, da organiziraju slične ili istovjetne institucije u kojima će njihova djecu, živeći u američkom društvenom i kulturnom okruženju, živeći američki način života spoznavati, usvajati i zadržavati tradiciju, kulturu, vjeru i korijene svojih roditelja.

XS
SM
MD
LG