Linkovi

SAD i dalje podržavaju neovisnost Kosova


Američki državni podsekretar za politička pitanja Nicholas Burns je jučer još jednom potvrdio sa Sjedinjene države podržavaju osamostaljivanje Kosova uz međunarodnu superviziju, ukoliko pregovori o konačnom statusu te pokrajini do 10. decembra ne dovedu do sporazuma prihtaljivog svim stranama uključenim u pregovarački proces.
Govoreći u američkom Kongresu, Gospodin Burns je naglasio da će međunarodna zajednica morati ispuniti odgovornosti u odnosu na Kosovo u slučaju da se pregovorima ne postigne dogovor. On je Srbiji uputio upozorenje da ne pokušava silom da se odupre takvom ishodu. Nicholas Burns je, inače, svjedočio pred potkomitetom za vanjske odnose Zastupničkog doma, nakon što se prije toga sastao sa izaslanikom EU za Kosovo Wolfgangom Ishcingerom i američkim specijalni izaslasnikom za Kosovo Frankom Wisnerom. Tom prilikom gospodin Burns je istakao da ne vidi neki krupan razlog za nestabilnost na Kosovu, s obzirom na prisutnost NATO snaga, koja će ostati na neodređeno vrijeme, i izrazio nadu da Srbija neće pokušati izazvati nemire, osobito u sjevernom Kosovu gdje živi srpska manjina:.

”Na kosovu je raspoređeno 17 hiljada pripadnika NATO-a, uključujući i 1.500 američkih vojnika. Te snage mogu održavati zakon i red, mogu ugušiti svaki pokušaj bilo koje strane da zakon uzme u svoje ruke... Mislim da možemo vjerovati će NATO-u odgovoriti svojim obavezama na Kosovu. U isto vrijeme treba vjerovati diplomaciji da će biti uspješna u naporima da ubijedi tamošnje ljude da krenu naprijed.“

Gospodin Burns je takođe istakao da je implementacija Ahtisaarijevog plana najbolja alternativa, u slučaju da se ne postigne sporazum putem pregovora. Po njegovoj ocjeni Srbija, prihvatanjem diplomatskog ishoda, može okončati napetosti preostale nakon sukoba 90-tih godina i tražiti i naći svoje mjesto u EU i odnosima sa NATO savezom.

XS
SM
MD
LG