Linkovi

Penzioneri u Republici Spskoj - sinonim za siromaštvo


Minimalni mjesečni troškovi života za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj iznose 1.350 konvertibilnih maraka. Za podmirenje tih troškova neophodno je izdvojiti 2,25 prosječnih plata, čija je visina u septembru ove godine bila 595 maraka. Međutim, čak 99 odsto penzionera u Republici Srpskoj ima manju mjeseču penziju od prosječne plate, što najveći dio ove populacije stanovništva svrstava u kategoriju veoma siromašnih ljudi.

Dragovan Petrović, generalni sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske kaže:

”Dvadeset posto penzionera prima manje od 150 konvertibilnih maraka, a negdje preko 102.000 penzionera prima manje od 250 maraka. Svi oni nalaze se u zoni siromaštva. Penzije ispod 300 maraka prima 70 posto penzionera u Republici Srpskoj.“

Sve to, prema pojedinim istraživanjima, potvrđuje da penzioneri žive znatno lošije nego prije nekoliko godina, iako su im penzije nominalno veće nego ranije, ističe Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

”Mi danas imamo prosječnu penziju od 41 odsto poredeći sa prosječnom platom. A 2005. godine imali smo prosječnu penziju u iznosu od 44 odsto u odnosu na prosječnu platu. Praktično, mi u ovoj godini živimo lošije, nego prije dvije godine.“

Zbog toga penzioneri od aktuelne vlade Republike Srpske očekuju da budu ispunjena ranija obećanja o isplati penzija po koeficijentu 1, odnosno u punom iznosu, kao i da se penzije povećavaju u skladu sa porastom plata. S tim u vezi, Udruženja penzionera iz Republike Srpske i Federacije, te Pokret potrošača, a uz pomoć USAID-a, počeli su realizaciju projekta “Rješavanje neadekvatnog položaja penzionera u B i H” sa osnovnim ciljem poboljšanja statusa te kategorije stanovništva, čiji je položaj, inače, lošiji od položaja penzionera u svim ostalim državama regiona.

Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača Republike Srpske ističe:

”Do kraja 2008. godine najniža penzija trebalo bi bude 250 konvertibilnih maraka, uvećana za troškove života od 2005. do zaključno ove, 2007. godine i da prosječna penzija iznosi 60 posto prosječne plate u Republici Srpskoj”

Penzioneri takođe očekuju da će vlasti iz budžeta finansirati sve beneficirane i posebne penzije, odnosno formirati posebne fondove za isplatu socijalnih penzija, kao i uvesti takozvane majčinske penzije za sve nezaposlene žene koje imaju više od troje djece. Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, kako kažu, nisu isključeni ni novi, radikalniji, protesti.

XS
SM
MD
LG