Linkovi

Vijeće ministara BiH nije bilo ”vijeće blokada“


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić danas se obratio zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.
U svom govoru gospodin Špirić je istakako da je , bez obzira što su neki Vijeće ministara označavali kao ”vijeće blokada,“ ta institucija održala 26 sjednica na kojima je utvrđeno 38 nacrta i prijedloga zakona.
Suštinu rješenja problema u BiH premijer u ostavci je vidio u razgovoru, ali ne bilateralnom dijalogu između predstavnika međunarodne zajednice i političkih lidera, već u unutarnjem dijalogu izabranih predstavnika bosanshecegovačke vlasti.
“Ne razgovarajte umjesto nas, nego nas tjerajte da razgovaramo, ne radite umjesto nas, nego nas tjerajte da radimo“ bile su njegove poruke - kako je danas naglasio, međunarodnoj zajednici.
Istup u parlamentu, gospodin Špirić je iskoristio da još jednom ponovi da je glavni razlog njegove ostavke odluka Visokog predstavnika od 19. oktobra 2007. godine kojom se, kako je rekao, na jedan čudan način mijenja Zakon o Vijeću ministara, a u isto vrijeme tvrdi da se radi o skoro revolucionarnim promjenama. Po njegovom mišljenju ta odluka ništa ne rješava, nikome ne pomaže i samo uzbuđuje duhove.
Gospodin Špirić je takođe naglasio da nikada nije sporio teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je upozoravao da problem Kosova ne smije zapljuskivati bosanskohercegovački prostor i prilike.
”Apelujem da procese konačno preuzmemo u svoje ruke i da pokažemo da nijedan stranac, bez obzira koliko dobronamjeran bio, ne može za ovu zemlju brinuti više od nas samih” zaključio je svoj govor predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić.
O odluci Visokog predstavnika međunardne zajednice koja je dovela do Špirićeve ostavke, odnosno o sadašnjoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini biće za dva dana riječi i na zasjedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda. Naime Visoki predstavnik Miroslav Lajčak obratiće se u četvrtak, 15. novembra, članovima Savjeta i istaći, kako se očekuje, da za budućnost BiH postoje dvije opcije - eskalacija vještačke političke krize koja vodi u izolaciju, ili smirivanje i nastavak ka evropskim integracijama.
XS
SM
MD
LG