Linkovi

Predsjedništvo BiH uskoro počinje konsulatacije za izbor novog Vijeća ministara


Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici primilo je k znanju ostavku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i odlučilo da, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima sa parlamentarnim strankama pokrene proceduru konsultacija za novi sastav Vijeća ministara, saopštio je član Predsjedništva Haris Silajdžić.

"Mislio sam da bi u ovom momentu za BiH bilo dobro da gospodin Nikola Špirić povuče ostavku. Međutim, to se nije desilo", rekao je gospodin Silajdžić na konferenciji za novinare nakon posebne sjednice Predsjedništva BiH, ocjenjujući da ostavka nije došla u pravom trenutku. Gospodin Špirić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je bio u prilici da članovima Predsjedništva lično objasni razloge svoje ostavke.

"Upravo su ti razlozi bitniji za budućnost i funkcionisanje institucija BiH od samog čina ostavke", rekao je Špirić. On je naveo da je godinu dana činio sve što je mogao kako bi u BiH bili stvoreni uslovi "za dijalog kao zalog uspjeha BiH na svim reformskim iskoracima", ali, kako je rekao, sve to vrijeme bio je, nažalost "zaobilažen", što su, posebno izraženo, činili predstavnici međunarodne zajednice.

"Odluka visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka za mene je značila dodatno razvlaštenje predsedavajućeg Vijeća ministara BiH, iako se u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH navodi da Vijeće ministara BiH nije moglo da učini više zbog nedostatka mehanizama u rukama predsjedavajućeg i što su Savjet i predsjedavajući bili “zaobiđeni” u bitnim reformama" - dodao je Špirić.

Gospodin Silajdžić je naveo da će Predsjedništvo otpočeti konsultacije za izbor novog Vijeća ministara u narednih nekoliko dana. Rok za konsultacije ističe za 30 dana.

XS
SM
MD
LG