Linkovi

Neće biti pregovora o mjerama Visokog predstavnika


Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak danas je zaključio dvodnevne razgovore u Brusselsu i vraća se u Sarajevo potpuno uvjeren u evropsku podršku i riješen da ne odustane od mjera koje je donio i koje, kako kaže, nema namjeru povlačiti.
Slovački diplomata ima sasvim jasnu sliku prilika u BiH. Po njegovom uvjerenju, riječ je o vještačkoj krizi u zemlji, dok, u isto vrijeme, sve ostale države regiona napreduju prema evropskim integracijama. Zbog toga, gospodin Lajčak misli da ne treba tražiti krivca u međunarodnoj zajednici , niti treba trošiti energiju na to da se mjere Visokog predstavnika ruše, ili bar modifikuju. O tome gospodin Lajčak kaže:

”Mi ne tražimo kompromisno rešenje. I meni nije jasno zašto se, kada se vidimo, gospodin Dodik i ja u potpunosti razumemo, a onda njegovi pravni eksperti imaju drugu poziciju u odnosu na ono što smo se dogovorili. To se ponavlja već tri, ili četiri puta u zadnje tri nedelje... Tu se postavlja pitanje ozbiljnosti. Zašto da se pravnici sastaju, ako druga strana nema želju da postigne rezultat. To je prvo.
Drugo, što želim da kažem apsolutno jasno.... Mi ne pregovaramo o mojim merama. I neće biti pregovora o mojim merama. Ja sam ponudio pravnu interpretaciju da ne bi bilo dezinterpretacije. Moje mere su tu, one stoje i vreme je da se zaustavi ova nepotrebna polemika.
Sve relevantne institucije, svi partneri su rekli to što ja govorim od početka .... da su moje mere fer, izbalansirane, dobre za Bosnu i Hercegovinu, pozitivne za funkcionisanje državnih institucija. To je potvrdilo Upravno veće za implementaciju mira, to su potvrdili moji sagovornici u NATO, to su potvrdili moji partneri u Evropskoj uniji. Danas to zna svaki ko želi da vidi istinu.“

Za gospodina Lajčaka su pred bosanskohercegovačkim političarima, a posebno pred onima iz Republike Srpske sada dva izbora:

”Bosna i Hercegovina ima izbor. Ili nastaviti putom kojim je krenula u Mostaru i da se, na osnovu deklaracije koja je dobro pozdravljena i primljena ovde u Brusselsu, lideri počnu da dogovaraju o sledećim koracima na pripremi zakona i da se ozbiljno počnu baviti pitanjima evropskih integracija.
Ili idemo u ovu glupu, dečiju neodgovornu igru... na bojkote... Ja se pitam - šta ćemo time da postignemo?
Ponovo smo svi Srbi protiv celog sveta... Šta je od toga srpski narod kada dobio?
Zar nisu u stanju da nauče da konfrontacija sa svima je destruktivni put."

XS
SM
MD
LG