Linkovi

Izbori u Pakistanu do polovine januara iduće godine


Predsjednik Pakistana Perwez Musharraf izjavio je da će opći izbori biti održani prije 15. januara. To je, međutim, ipak mjesec dana kasnije nego je prvobitno bilo zakazano. Ova izjava predsjendika Musharrafa uslijedila je samo par sati nakon što je predsjendik Bush telefonirao gospodinu Musharrafu, tražeći od njega da se odžre izbori, a da on osobno da ostavku kao šef oružanih snaga Pakistana.

Nakon susreta sa članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost Pakistana, predsjednik Musharraf je rekao novinarima da će dati ostavku, kao šef armije, čim Vrhovni sud Pakistana potvrdi njegov re-izbor na osnovu prošlomjesečnog glasanja, koji je, međutim, bio doveden u pitanje.

Bijela kuća je pozdravila potez gospodina Musharrafa kojim se pojašnjava situacija vezana za održavanje novih izbora.

Bivša premijerka Pakistana Benazir Bhutto, sada lider opozicije, ocijenila je, međutim, Musharrafov plan o novim izborima nedovoljno konkretnim. Gospođa Bhutto je takođe izjavila da će provesti svoj plan da sutra održi protestni miting u gradu Rawalpindiju. Glasnogovornica njene stranke kaže da je od srijede policija uhapsila više od hiljadu stranačkih aktivista.

U međuvremenu, protesti protiv uspostavljenog vanrednog stanja se nastavljaju. U Peshawaru je policija je koristila palice i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike. Stotine advokata u Islamabadu su također imali okršaj sa policijom.

XS
SM
MD
LG