Linkovi

Iskorištavanjem morskih talasa SAD bi mogle proizvesti petinu potrebne električne energije


Na istočnoj, atlantskoj obali Sjedinjenih država nekoliko kompanija već ozbiljno testira različite tehnološke modele iskorištavanja novog, neicrpnog energetskog izvora - snage morskih talasa izazvanih plimom. Mada je riječ o prvim, dječijim koracima, oni koji su se odlučili da pokušaju ”ukrotiti talase” kažu da bi struja dobijena na taj način bila profitabilnija i ekološki prihvatljivija od struje iz bilo kojeg drugog obnovljivog izvora.
Prema stručnjacima iz te oblasti, Sjedinjene države bi mogle proizvoditi i do 20 procenata potrebne električne energije koristeći snagu morskih talasa izazvanih plimom, morskim strujama i vjetrom. Za sada, samo jedna kompanija koristi plimu za proizvodnju struje. Stručnjaci malo poznate, i ne tako davno osnovane kompanije Verdant Power postavili su ispod površine East Rivera u New Yorku šest turbina, sličnih turbinama nadzemnih elektro-vjetrenjača.
Osnivač kompanije Trey Taylor kaže da te turbine mogu davati struju 18 sati dnevno i dodaje:

”Tom strujom napajamo jedan supermarket i veliku parking-garažu. I još jedna zanimljivost - u toj garaži postavljene su utičnice tako da i vozila na pogon strujom, puneći baterije, koriste energiju plime za kretanje.“

Gospodin Taylor smatra da nije daleko dan kada će podvodne turbine instalirane ispod površine East Rivera, naravno u onom dijelu rijeke gdje se snažno osjeća nadolazak okeanskih voda u vrijeme plime, moći davati struju dovoljnu sve potrebe u 8000 njujorških kuća ili stanova. Kompanija Verdant Power uložila je i više od dva miliona dolara u visoko-tehnološku podvodnu opremu i uređaje radi testiranja kako ribe reagiraju na rad turbina. O tome gospodin Taylor kaže:

”Prema onome što je do sada ustanovljeno, prema saznanjima do kojih su došli podmorski biolozi, ribe mogu nesmetano plivati i između i oko turbina jer se njihovi kraci kreću zaista sporo. Osim toga, i udaljenost između turbina je velika.”

Jack Pare, umirovljeni aero-inžinjer, a takođe i stručnjak za podvodno iskorištavanje vodene snage, ističe da turbine instalirane ispod površine East Rivera u New Yorku vjerojatno ne bi bile pogodne na nekoj drugoj lokaciji, primjera radi na ušću rijeke Piscataqua u Doveru.

”Tim dijelom plove brodovi sa dubljim gazom, te vode su i stanište tuljana, jastoga i riba kojih nema u East Riveru. Tome itekako treba posvetiti pažnju.”

Stoga su u kompaniji Oceana Energy, kojoj je data dozvola za istraživanje mogućnosti podvodnog korištenja snage plimnih talasa duž rijeke Piscataqua, krenuli tehnološki drugačijim putem - razvili su turbinu koja liči na veliki kotač sa otvorenim centrom kroz koji, kako kaže direktor projekta Charles Cooper, morski sisari, a ne samo ribe svih vrsta i veličina, mogu bez ikakve opasnosti proplivavati.

”Takvo tehnološko rješenje mislimo da je prihvatljivije i, vjerojatno, jeftinije. Vjerujemo takođe da bi veličina turbine tog tipa mogla biti različita, a davati više struje sa manje dodatne opreme koju je potrebno ugraditi da kompletan sistem funkcionira.”

Svaka pogodna podvodna lokacija je ipak različita, ističe gospodin Cooper i dodaje da je njegova kompanija Oceana Energy otvorena i za tehnologije drugih firmi. Teoretski bi, koristeći povećanjenje nivoa vodene mase u rijeci Piscataqua tokom plime, moglo biti proizvedeno 100 megavata struje. To bi bilo dovoljno za kompletno opskrbu strujom 100 hiljada kuća ili stanova.

U kompaniji Verdant Power vjeruju da bi struja dobijena iskorištavanjem snage morskih talasa mogla biti i profitabilna. Prema prethodnim analizama kilovat-sat struje dobijene na taj način Verdant Power sada košta 8 centi. To je nešto više nego kilovat- sat struje dobijene sagorijevanjem prirodnog gasa ili mazuta.

XS
SM
MD
LG